Co bude s ruským zemědělstvím v případě zrušení odvetných sankcí?

Rosbalt.ru. Nad možným zrušením ruských odvetných sankcí vůči především evropským producentům potravin a nad jeho konkrétními důsledky sledoval detailněji článek novin Rosbalt.ru.

Zrušení sankcí by těžko byla dobrá zpráva pro domácí ruské producenty, ale podle dotázaných expertů by ukázala, kdo na sankcích ve skutečnosti vydělal.

V důsledku embarga ze strany Moskvy zůstal trh volný pro ruské výrobce, což vedlo k růstu v oblasti zemědělské produkce. Jak řekl ekonom Gregorij Ostapkovič z Institutu pro konjukturálních výzkumů Vysoké školy ekonomické v Moskvě, na druhou stranu by zrušení sankcí v případě, že je politická situace umožní, bylo správné. Podle něj se totiž ruská výroba v těchto podmínkách promítla zatím jenom do početnosti, ale nikoliv do kvality.

Podle jeho slov je hlavním zdrojem soutěže právě kvalita. Jak upozornil Ostapkovič dále, v Rusku v posledních letech vyrostly nákupy palmového oleje, který se čím dál tím více používá v potravinářské výrobě i v Rusku. Ruští výrobci dostali dva roky na rozjezd a další konkurence by jim prospěla.

Konkrétně se Rusku podařilo zlepšit za poslední dva roky domácí výrobu vepřového masa a drůbeže. Je to výroba, ve které je země nyní soběstačná. Horší je podle experta s produkcí hovězího masa a také ovoce a zeleniny, kde hraje roli také klima.

Za poslední roky se dle slov Ostapkoviče v Rusku objevilo dost výrobců sýrů, nicméně pokud se na ruský trh budou moci vrátit francouzské a italské sýry, ruské nekvalitní sýry jim nebudou moci konkurovat. Ty kvalitní  domácí sýry si svojí pozici na trhu udrží i přes zahraniční konkurenci.

Každopádně by na případném zrušení ruských odvetných sankcí vydělali podle experta na prvním místě ruští spotřebitelé.

Předseda zemědělských statků RF Vjačeslav Telegin s Ostapkovičem souhlasí. Podle něj: „V případě zrušení sankcí se situace zostří, ale my jsme už pracovali v podmínkách konkurence a přežili jsme je, rozvíjeli jsme se. Tempa růstu byla nižší, ale pokud bude bariéra odstraněna, sníží se ale zůstanou.“, řekl Rosbaltu.

Naopak expertka masného trhu Anna Kudrjakovová není tak optimistická. Je podle ní je pravda, že Rusko má dost vepřového masa a drůbeže. Hovězí maso musí dovážet z Běloruska, Argentiny a Paraguaye. Nicméně otevření trhu povede k jeho přesycení a pádu cen pro výrobce. Jak dodala, problémem je také nízká poptávka – ruští výrobci masa mají problém prodat to, co vypěstují už nyní.

Sergej Rybkov z Rybního svazu řekl, že výrobci ryb v Rusku by se ze zrušení sankcí neradovali. Podle něj sotva se začal rozvíjet vlastní rybní trh a produkce, začaly plány na další investice a Rusko je schopné vyrábět zatím především lososa a karelského pstruha. Ale už nyní má ruská ryba problém konkurovat s opracovanou rybou z Běloruska, která je původem z Norska. Ruská produkce ryb je podle něj v začátcích a zrušení sankcí by ji nepomohlo.

Další dotázaní, mezi nimi Dmitrij Vostrikov z Rusprodsojuzu si myslí, že zrušení sankcí by nemělo přijít bez varování, i když ruští producenti chápou dobře, že ohraničení nemohou trvat věčně. Vostrikov také řekl, že v případě zrušení sankcí je tu ještě hrozba dumpingu ze strany dovozců a pro ruské výrobce bude nelehké pak konkurovat.