Francie varuje Trumpa – nepodepíše prý prohlášení G7

Spolu s Německem je už druhým členem skupiny, který se nechce podepsat pod společné prohlášení z jednání. Ne bez ústupků ze strany Trumpa.

Summit v Quebecu bude další místo střetu s USA, napsal článek agentury Bloomberg.

Francie se připojila k Německu a varuje prezidenta Trumpa, že nepodepíše společné prohlášení G7 na summitu v Quebecu, pokud od USA nepřijdou zásadní ústupky.

Prezident Emmanuel Macron uvedl, že musí být dosaženo pokroku ohledně íránského jaderného programu, klimatické dohody a cel, pokud má on sám podepsat společné prohlášení. Summit se koná 8. až 9. června v kanadském Quebecu.

Macron se domnívá, že ostatní členové G7, tedy Velká Británie, Německo, Japonsko, Francie, Itálie a Kanada se musí postavit Trumpovi ohledně cel na ocel a hliník i u ostatních témat.

Macron tak vyjadřuje shodu státníků před summitem, i postoj Merkelové, která vyzvala k postoji proti Trumpovi ohledně obchodu a klimatu. Také uvedla, že nedostatek kompromisu ohledně obchodu a klimatické změny může vést až k tomu, že nebude shoda na finálním prohlášení.

Otevřený postoj Macrona proti Trumpovi je hodně daleko od „zvláštního vztahu“, o který se pokoušel při své dubnové návštěvě Washingtonu. V té době si totiž Macron myslel, že může přesvědčit USA, aby zůstaly u íránské dohody a neuvalily cla na EU. Macron si už na minulém summitu na Sicílii myslel, že dokáže USA rozmluvit odchod z klimatické dohody.

Larry Kudlow, který je poradcem Trumpa pro ekonomiku, uvedl, že obchodní napětí je „taková rodinná roztržka“. Ministři financí šesti zemí z G7 vydali společné prohlášení, které se objevuje jen velmi vzácně, a řekli, že provedou vůči americkým clům odvetu.

Justin Trudeau, kanadský premiér navíc řekl, že cla jsou „urážkou“ dlouhodobého spojenectví Kanady a USA. Trump se summitu zúčastní a pak odletí do Singapuru na historické setkání s Kimem.

Francie bude chtít ze summitu prohlášení, že obchod má být otevřený, spravedlivý a volný mezi členy G7 i mezi dalšími, a že jakékoliv pokusy o ohrožení globálního obchodního systému jsou hrozbou. Všichni členové se mají zavázat k respektování pravidel a usilovat o reformu Světové obchodní organizace.

Zároveň není možno očekávat, že by se do prohlášení mohlo dostat to, že Írán nerespektuje jadernou dohodu či jakákoliv odsouzení dohody.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.