Větrná Evropa: nový rekord větrné energie, pokryl pětinu poptávky

La Repubblica.  Byla překročena hranice 2 miliard kilowatthodin. V roce 2030 bude větrná energie pokrývat téměř 30 % spotřeby EU, napsal italský list La Repubblica.

Větrná energie dosahuje v Evropě nových rekordů. 2,1 mld. kilowatthodin bylo dosaženo 3. ledna minulého roku a dokázaly pokrýt 22,7 % potřeb celé EU. Data pocházejí z asociace WindEurope, která podtrhuje, že množství vyrobené energie z 3. ledna je dostačující pro elektrickou spotřebu 215 milionů rodin, nebo pro pokrytí 75 % elektrické energie nutné k fungování evropského průmyslu.

Téměř polovina větrné energie byla vyrobena v Německu, kde větrníky zaznamenaly také nový národní rekord. Byly schopné pokrýt 60 % německé poptávky. Nového rekordu dosáhla i Francie. V Itálii bylo takto pokryto necelých 15 % denní potřeby elektrické energie.

Samozřejmě, že k rekordu přispěl silný vítr, ale rekordu by nebylo dosaženo, kdyby se v Evropě nezvýšil počet větrníků. Německo se ukazuje být v sektoru lídrem.

Je také patrné, že roce 2017 větrná energie byla důležitější než ta vyrobená v jaderných elektrárnách.

Nárůst významu větrné energetiky ale bude dále pokračovat, počítá se s novými větrníky a každý rok by měla přibýt kapacita ve výši asi 50 gigawatt. 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.