Tunisko: jednou z reakcí na protesty bude posílení sociálních programů

ARD Tagesschau. Vláda v Tunisku reaguje na násilné protesty tak, že navýší finanční podporu pro potřebné. Prezident si je vědom toho, že právě uplynulo sedm let od tzv. arabského jara. O situaci v Tunisku informoval německý zpravodajský server ARD Tagesschau.

Po násilných protestech proti navýšení daní a cen se vláda vyslovila pro větší pomoc pro potřebné. Prezident dle údajů úřadů vůbec poprvé navštíví část hlavního města, kterou obývají chudí, bude zde mít projev a otevře kulturní centrum.

Rodiny by v budoucnu také měly dostávat příspěvky dle počtu dětí, vláda bude podporovat také byty pro chudé rodiny. A v plánu je tak zajištění zdravotní péče, bez výjimky pro všechny Tunisany.

Opozice dál svolává protesty. Blíží se totiž výročí svržení autoritářského prezidenta. Jeho svržení byl počátkem tzv. arabského jara, protestní vlny, která se během krátké doby přehnala přes řadu zemí severní Afriky a Blízkého východu.

Také v jiných zemí byli svrženi autoritáři, ovšem Tunisko je zemí výjimečnou, protože dokázalo vytvořit demokratické struktury.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.