Joseph Stiglitz v Davosu: jen pobouření zastaví vyhýbání se daním

Přečetli jsme: Jenom pobouření světové veřejnosti změní současný nespravedlivý systém daňových úniků, který je globální, sdělil ekonom Joseph Stiglitz davoskému fóru.

Nejprve Panama Papers, pak Paradise Papers. Panamská vláda vyšetřovala vyhýbání se daním. Ekonom Joseph Stiglitz byl členem poradním výboru, ale ne dlouho. Stěžoval si na nedostatek transparentnosti.

Odpověď panamské vlády po týdnech a týdnech byla: ne, nebudeme dost transparentní, řekl Stiglitz. A proto rezignoval.

Stiglitz v Davosu řekl, že i po dvou letech je světový daňový systém rozbitý. Máme globální daňový systém, který lidem dovoluje, aby se legálně vyhnuli placení daní.

Vlády se dále angažují ve snižování daňových sazeb, snaží se konkurovat si u firem. Je to závod ke dnu. USA, dodal Stiglitz, se do tohoto závodu zapojily tím, že snížily svou sazbu daní z příjmu korporací.

Není to jen Stiglitz, kdo má obavy. Snížení daní USA vzbudilo obavy v Evropě, kde naopak panuje snaha zdanit firmy jako je Amazon či Google. Macron ve svém projevu také varoval před závodem ke dnu u daní a regulace, vyzval ke globální dohodě, která by negativní dopady globalizace zjemnila.

I zástupce Google Sundar Pichai na davoském fóru uvedl, že „by byl šťastný kdyby Google platil více daní.“ A dodal, že je jasné, že některé firmy neplatí svůj spravedlivý podíl a že systém by měl být reformován.  

Stiglitz by si přál, aby se vedení v těchto otázkách ujala Evropa. Globální minimální daň uvalená Evropou by byla cestou kupředu. To by znamenalo, že by korporace platily například 15-20 % z tržeb. Stiglitz vysvětloval vzoreček, podívat se na celkové zisky, zjistit, kde jsou zaměstnanci, kde tržby a kapitál. Je to hrubé, ale je to lepší než ta nespravedlnost, kterou máme dnes, dodal americký ekonom.

Korporace žádnou změnu nedovolí, ledaže občané skutečně vyjádří své pobouření. Jen jejich rozhořčení ten systém zastaví, uzavřel Stiglitz.

Články zveřejněné v sekci Přečetli jsme nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační obrázek: Autor – World Economic Forum – Flickr: Stiglitz – World Economic Forum Annual Meeting Davos 2009, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18624082

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.