Evropský parlament odhlasoval zrušení překážek při přeshraničním online nakupování

Evropský parlament. Tisková zpráva Evropského parlamentu informuje, že jeho rozhodnutí zruší dosavadní překážky v přeshraničním nakupování online.

  • online nákupy v EU bez blokování nebo automatického přesměrovávání
  • stejné podmínky a ceny pro místní klienty i přeshraniční zákazníky
  • 63 % webů hodnocených v průzkumu EK neumožňuje nákupy z jiných států

Zákazníci nakupující online budou mít lepší přístup k přeshraničnímu nákupu výrobků či vstupenek na kulturní akce, k rezervacím hotelů nebo pronájmu automobilů.

Nová pravidla, která plénum schválilo v úterý 6.2.2018 poměrem 557 (pro): 89 (proti): 33 (zdrželo se hlasování), zakážou zeměpisné blokování zákazníků, kteří vstupují do webových obchodů z jiné země, takže si budou moct vybrat, z které stránky chtějí nakupovat, aniž by byli zablokováni nebo přesměrováni na jiný web kvůli jejich státní příslušnosti, místu trvalého bydliště nebo dočasného pobytu.

Obchodníci budou muset k zákazníkům z jiných států EU přistupovat stejně jako k místním. Budou mít povinnost své služby a zboží nabízet za stejnou cenu a se stejnými podmínkami, pokud jde o:

  • nákup a doručení zboží – například domácích spotřebičů, elektroniky nebo oblečení – pokud obchodník nabízí přeshraniční doručení v obecných podmínkách (obchodníci by nemuseli nutně zajišťovat doručení do všech členských států, ale zákazníci by měli mít možnost vyzvednout balík na určitém místě po dohodě s prodejcem)
  • zakoupení elektronicky poskytovaných služeb, které nejsou chráněné autorským právem a nepodléhají jiné formě ochrany jejich využívání – například cloudové služby, služby ukládání údajů, webhosting či firewallová ochrana,
  • objednání služby, kterou obchodník poskytuje ve svých prostorách nebo jinde na území členského státu, kde vykonává svoji činnost – například rezervace hotelového pokoje, pronájem automobilu nebo vstupenka na sportovní utkání, hudební festival či do zábavního parku.

Nařízení zakazuje i odlišné zacházení se zákazníky na základě místa vydání jejich kreditní nebo debetní karty. Obchodníci si budou moct nadále svobodně zvolit způsoby úhrady, které jsou pro ně přijatelné. Pokud se však rozhodnou přijmout platbu kartami konkrétní značky, nebudou moct odmítnout platbu takovou kartou na základě národnosti zákazníka.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.