USA se obávají, že bližší vazby EU v oblasti obrany by mohly oslabit NATO

Aktuálně: USA mají obavy, že nový evropská spolupráce PESCO odvede pozornost od NATO, které tak oslabí. Znovu požadují od členů aliance 2%  HDP výdajů na obranu a spravedlivý podíl na nákladech.

Washington požaduje zvýšení výdajů na obranu od evropských členů. 

USA se obávají toho, že plány EU na užší obranné vazby mezi členy mohou vyvolat oslabení NATO, když je třeba čelit sílícímu Rusku. Katie Wheelbargerová z Pentagonu k tomu uvedla, že nechtějí, aby evropské snahy vedly k tomu, že budou stahovat síly z NATO a do EU. USA se také chtějí ujistit, že jakákoliv bližší kooperace EU nebude snižovat roli NATO v Afghánistánu a Iráku.

V Bruselu bude Jim Mattis, ministr obrany USA, apelovat na členy NATO, aby zvýšily vojenské výdaje. USA také chtějí posílit kooperaci mezi spojenci v situaci, kdy Washington klade na první místo své národní bezpečnosti hrozbu z Moskvy.

Všech 28 zemí EU s výjimkou tří se v prosinci rozhodlo usilovat o užší vojenské vazby mezi členy a podpořit tak společnou obranu. Nové evropské uspořádání, které je známo pod zkratkou PESCO (Permanentní strukturovaná spolupráce) se nejprve soustředí na 17 oblastí, včetně vojenského tréninku, kybernetické obrany a zlepšení mobility sil v Evropě. Zástupci EU chválili dohodu PESCO, podepsali ji všichni členové, kromě Velké Británie, Dánska a Malty. Je považována za milník, měla by NATO doplňovat, ne k němu vytvářet konkurenci.

Wheelbargerová uvedla, že Washington podporuje PESCO, „dokud je doplňkové a neodvádí pryč od aktivit a požadavků NATO.“ Vojenská mobilita, pokud by byla správně implementována, by fungovala jak pro Evropu, tak pro NATO. Ale, dodala dále Wheelbargerová, není zde plná transparentnost, je potřeba zajistit, aby požadavky, jak na infrastrukturu, tak i ty právní byly v rámci požadavků NATO, jinak se začneme „křížit.“

Tomáš Valášek, bývalý slovenský velvyslanec NATO uvedl, že americké snahy zatlačit proti společné obraně a bezpečnosti EU by byly „ztráta času a energie“. Loď podle něj již vyplula. Americká administrativa za Bushe strávila čtyři roky tím, že se snažila zablokovat evropskou obrannou politiku, než ji došlo, že bude lepší ji směrovat, než se ji snažit zastavit.

Mattis uvedl, že USA mají v záměru se podívat na modernizaci aliance a sdílení břemene, které trvá roky. Zdůraznil, že USA budou nadále tlačit na to, aby každý nesl svou část nákladu, spravedlivou část.

Jediné země, které splňují cíl 2 % HDP výdajů na vojenské výdaje jsou Estonsko, Řecko, Polsko, Rumunsko a Velká Británie. Trumpova administrativa také vyzývá země, aby plnily i další směrnici, a sice dát alespoň 20 % výdajů na obranu na vybavení, což splnila necelá polovina zemí.

USA chce podpořit to, aby se síly NATO mohly pohybovat po Evropě, pokud by se objevila potřeba. Ministři by právě měli diskutovat vojenskou mobilitu v Evropě. Diskutovat se také mají plány o novém Severoatlantickém velení NATO, které by mělo odrážet rostoucí obavy z Ruska.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.