Duterte není autokrat. Manila odmítla hodnocení amerických zpravodajských služeb

Reuters. Podle slov mluvčího filipínského prezidenta není Rodrigo Duterte autokrat a bere velmi vážně zprávu americké zpravodajské komunity, která Duterteho označila za jednu z hrozeb pro demokracii v jihovýchodní Asii.

Prezidentův mluvčí odmítl hodnocení, která přinesla nová zpravodajská zpráva Worldwide Threat Assessment Report. V ní se mluví o tom, že Duterte naznačil, že by byl ochoten zrušit platnost ústavy, zavést stanné právo a vyhlásit v zemi „revoluční“ vládu. Podle mluvčího ale prezident „není autokrat a nemá autokratické tendence“.  Zdůraznil také, že Duterte jedná v souladu s právním státem.

Není to poprvé, kdy Spojené státy ukázaly svoje obavy ohledně vývoje na Filipínách. Duterte pak počastoval amerického prezidenta Baracka Obamu za jeho kritiku Duterteho politiky. A to dost nevybíravě.

Donald Trump při svém pobytu na Filipínách Duterteho válku proti drogám chválil. Při ní už zemřelo kolem 4 tisíc lidí a celá kampaň, kterou Duterte zahájil v červenci 2016, byla opakovaně kritizována ochránci lidských práv.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.