Monroeova doktrína je za dobou trvanlivosti

Odvolávat se na Monroeovu doktrínu je na začátku 21. století zastaralé a vztahy mezi USA a Jižní Amerikou to rozhodně nezlepší.

Alex Lo píše pro South China Morning Post o tom, že snaha amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona chválit Monroeovu doktrínu v Jižní Americe je, jako kdyby Velká Británie chválila Opiovou válku a chtěla tím zlepšit vztahy s Číno. 

Americký ministr zahraničí začal své turné po Latinské Americe s odvolávkou na úspěšnost a důležitost kontroverzní, dvě staletí staré Monroeovy doktríny. Jestli tím chtěl zlepšit vztahy v regionu, tak to byl skutečně bizarní pokus.

Citoval doktrínu proti údajnému čínskému neoimperialismu, protože Peking rozšířil své vazby a ekonomické plány v celé Jižní Americe. Ale aby USA začaly chválit Monroeovu doktrínu pro své přátele v Latinské Americe je totéž, jako kdyby Británie začala chválit Opiovou válku a nerovné smlouvy, a tím se snažila zlepšit vztahy s Čínou.

Rozhoduje strýček Sam?

Doktrína je perfektní příklad americké imperiální arogance. Proto ji Obamova administrativa v roce 2015 zapudila. Tehdy bylo řečeno: dny, v nichž agenda na této polokouli tak často předpokládala, že USA se mohou vměšovat beztrestně, tyto dny skončily.

Ale Donald Trump to nyní chce oživit. Nicméně snad si  země v Jižní Americe mohou vybrat, s kým chtějí obchodovat, nebo ne? Pod touto doktrínou ne. Pak to rozhoduje Strýček Sam.

Jednoduše řečeno, západní polokoule je a byla americký zadní dvorek, či sféra vlivu. V 19. století byla tato doktrína zamýšlena proti evropským imperiálním monarchiím, ve 20. století proti komunismu a socialismu inspirovanými Sovětským svazem, nyní je to Čína.

Většina zemí Jižní Ameriky byla klientskými státy Washingtonu, obvykle s pravicovými diktátorskými režimy. Každá zažila invazi, nebo vměšování, často opakovaně, během uplynulých dvou staletí.

Doktrína je příkladem pokrytectví. Zatímco tehdejší prezident James Monroe uznal právo na nezávislost v případě Argentiny, Chile, Kolumbie, Mexika a Peru, jeho administrativa a ty další odmítly uznat stejný princip vůči severoamerickým kmenům Indiánů. Ve skutečnosti prováděly opak: genocidu. Historický symbolismus se neztratil, když Tillerson navštívil – Mexiko, Argentinu, Peru a Kolumbii.

Monroeovův vzkaz pro Kongres byl už tehdy zbytečný. Španělsko bylo příliš zničeno po napoleonských válkách, než aby mohlo obnovit svou imperiální nadvládu, Svatá aliance evropských monarchií neměla v úmyslu nabízet materiální pomoc, leda vyjádřit ideologickou příbuznost.

Doktrína je prostě komplikovaný způsob jak říct, že boss jsou USA. Ale ve druhé dekádě 21. století, je tohle už za datem trvanlivosti.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.