Světová zpráva o štěstí: co má skutečně cenu?

Podle světové zprávy o štěstí nemá majetek pro štěstí člověka skoro žádný význam. Mnohem důležitější je kvalita vztahů s nejbližšími a být součástí společenství.

Světová zpráva o štěstí ukazuje, že majetek nehraje pro štěstí člověka velkou roli. Co s tím?, ptá se Sebastian Kisters pro německou ARD Tagesschau.

Štěstí, co je štěstí… když se otázka zadá do Googlu, vyplivne asi 34 milionů odkazů, které se často točí kolem toho, zda peníze skutečně činí člověka šťastným. Je možné to shrnout takto: příjemný pocit „mít peníze“ není tak intenzivní, jako ten děsný pocit, že je nemáte.

Vědci, kteří se zabývají usilováním o štěstí říkají, že jde o (v němčině tři G): zdraví, společenství, požitek.

Zdraví se zcela koupit nedá. Přátelé, radost a společenství také ne. Právě tyto body jsou pro vnímání štěstí klíčové. Cítit v rodině, v náboženské obci, ve sportovním svazu stejné zájmy a cíle, to pociťují lidé jako štěstí, stejně působí postup fotbalového mužstva, koncert v církevním sboru nebo výlet po horách s rodinou.

Obecně platí, že zážitky nás činí více šťastnými než majetek. Samozřejmě, že u požitků hrají peníze roli. Pěkné auto, nová bunda, dobré víno. Lidé si ale zvyknou na vše, a nejsnáze na vyšší životní standard.

Američtí vědci z Princetonské univerzity zjistili: peníze činí lidi šťastnými v období po ukončení školy. Při první práci a pěkném navýšení mzdy. Ale od ročního příjmu asi 60 000 euro spokojenost už moc neroste, ani při zvýšení platu, ani díky vítězství ve Sportce. Prostě jen malé nakopnutí.

Paralelně může platit, že když jsou základní potřeby obyvatel uspokojeny, ekonomický růst už nevede k větší spokojenosti země.

Klíčem je rozdělení bohatství

Zdá se,  že pro spokojenost celých zemích, jak uvádí World Hapiness Report, je důležitější, jak rovnoměrně je celkové bohatství rozdělováno. Je to zásadní důvod, který pravidelně staví skandinávské země na přední místa výzkumů. Naopak země, které mají silný ekonomický růst, nemusejí být vždy na předních místech, jako třeba Čína.

Vědci pro zprávu též zohlednili, jak svobodní se lidé cítí, zda mohou zásadní rozhodnutí svého života činit samostatně a zda se cítí podporováni svým sociálním prostředím. Tím se uzavírá kruh – směrem k již zmíněnému společenství.

Ani peníze, ani sláva, ale ani kariéra.

Dlouhodobá studie výzkumníků z Harvardu ukazuje, že štěstí lidí nezávisí na penězích, kariéře či slávě, ale na dobrých vnitřních vztazích s blízkými lidmi.

Stovky lidí byly desítky let dotazovány ohledně toho, jak dobře se cítí. Výsledek: jen přítomnost milovaných lidí může mírnit fyzickou a psychickou bolest. A důvěryhodné vztahy přispívají k uvolnění nervového systému a zdravému mozku.

Peníze,nebo láska? Harvardští výzkumníci došli k jednoznačnému výsledku.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Fotografie pro !Argument vybírá a připravuje Lukáš Havlena.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.