Italská Liga se chce vzepřít fiskální disciplíně EU

Zpráva dne: Strana Liga připravuje v rámci povolební kampaně alternativní návrh státního rozpočtu. Ten ale nevyhovuje požadavků Evropské unie na fiskální disciplínu. 

Salvini říká, že rozpočtové návrhy potřebují opak toho, co požaduje Brusel, informovaly noviny Financial Times.

Lídr anti-imigrační Ligy (dříve Liga severu) slíbil představit alternativní rozpočet pro zemi, který jde proti požadavkům EU na fiskální disciplínu. Je to součást „povolební“ kampaně, aby se strana udržela v ohnisku zájmu, když začínají jednání o podobě příští vlády. Matteo Salvini chce upevnit status Ligy jako hlavní síly pravicové koalice. Salvini říká, že sníží daně, sníží byrokracii a bude respektovat pravidla EU jen tehdy, pokud umožní italské ekonomice růst. Jinak, řekl, uděláme to, co je potřeba pro Italy, ne pro nějaké byrokraty.

Luigi di Maio, lídr Pěti hvězd, strany, která získala širokou podporu na základě plánu podpořit chudé rodiny, pracuje na plánu rozpočtu, který bude brzy zveřejněn. Pět hvězd je nejsilnější stranou, získala 32 % hlasů.

To, že lídři stran předkládají různé rozpočty, je pokusem o získání veřejného mínění na svou stranu, protože se schyluje k citlivým rozhovorům o vytvoření vlády pod moderací prezidenta Mattarelly.

Jak Pět hvězd, tak Liga jsou skeptické vůči EU. Obě dvě strany si zároveň činí nárok na premiérské křeslo, což v Bruselu může děsit jako představa populistické vlády v Římě. A rozpočet je rozhodující bitevní pole, protože v dubnu musí současná administrativa předložit ekonomický plán na příští rok. A to bude základ pro roční rozpočet, který musí být parlamentem schválen do konce roku.

Podle novin Il sole 24 ore, by Pět hvězd měli potvrdit střednědobé deficitní cíle, které byly plánovány odcházející levicovou vládou, ale zároveň podpořit dlouhodobé veřejné investice. EU uvedla, že Itálie je stále jedna z dvou ekonomik eurozóny, která zažívá nadměrnou ekonomickou nerovnováhu jako důsledek veřejného dluhu (překračujícího 130 % HDP) a pomalého tempa v přijímání zásadních strukturálních reforem.

Pierre Moscovici, který je komisařem pro ekonomiku a finance, pro La Repubblica uvedl, že nebudou zasahovat (během sestavování vlády) pro jedno, či druhé řešení, ale to neznamená, že dozor nad dluhem je suspendován. Je legitimní financovat sociální opatření, ale bude to kontraproduktivní, když budou financovány přes vyšší veřejnou zadluženost.

Prezident Itálie Mattarella vyzval strany v Itálii, aby ukázaly smysl pro zodpovědnost. Musíme zvolit přístup, který klade všeobecný zájem země a občanů na první místo, zdůraznil.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.