Nord Stream 2 dostal německé povolení

Německo včera povolilo výstavbu nového plynovodu Nord Stream 2 (Severní proud 2) na celém úseku, který se týká německé oblasti Baltského moře.

Německo jako první z pěti zemí povolilo stavbu nového plynovodu Nord Stream 2 v celém úseku německého Baltu.

Nord Stream 2 tak dostává z právního hlediska zelenou pro zahájení stavby v Greifswaldu, které je naplánováno na květen. Sesterská společnost ruského Gazpromu rozhodnutí vítá, má nyní k dispozici všechna povolení pro 85 kilometrů dlouhou německou trasu. V povolovacím řízení bylo uvedeno, že plynovod přispěje ke snížení deficitu v zásobování trhu zemním plynem v EU. Řízení také prokázalo ekologickou udržitelnost stavby. Stavební práce v německých vodách tedy začnou na jaře.

Ekologické organizace se ovšem staví proti, podaly žalobu. Stěžují si jednak, že povolovací řízení bylo provedeno chybně, a tvrdí také, že výpočty, podle kterých Nord Stream 2 přispěje k vyřešení deficitu zemního plynu v Evropě, jsou přehnané a nový plynovod není ekonomicky nutný.

Záměr je kriticky posuzován i v Evropě, především země střední a východní Evropy si stěžují, že Nord Stream 2 jde proti záměru učinit Evropu méně závislou na ruském plynu. Kritici se obávají, že bezpečnost Evropy je ohrožena, bude-li při dodávkách energie příliš spoléhat na Rusko.

Další země, kterých se stavba týká, tedy Dánsko, Švédsko, Finsko a také Rusko, ještě povolení nemají. Sporný Nord Stream 2 by měl vést podél prvního plynovodu v délce asi 1200 kilometrů. Od doby, kdy zahájil provoz Nord Stream 1, bylo ročně přepraveno 55 miliard kubických metrů plynu.

Nový plynovod má kapacitu zdvojnásobit. Kromě Ruska se projektu účastní také německé koncerny Eon a BASF, britsko-nizozemská firma Shell, rakouská ÖMV a francouzská Engie.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.