Smuteční pochody ve Francii: antisemitismus znovu ožívá

ARD Tagesschau.  V řadě francouzských měst se minulý týden konaly pochody proti antisemitismu, jak informovala zpravodajská platforma německé televize ARD. Jen v Paříži si tisíce lidí připomněly zavražděnou Mireille Knollovou, která přežila holocaust.

Účastníci pochodu volali „Ne antisemitismu!“, měli na sobě obrázky 85leté Židovky, která přežila holocaust a která byla zavražděna ve svém bytě.

Jedna z účastnic pochodu říká, že její rodina za druhé světové války chránila Židy. Jsem tu, abych ukázala solidaritu. Ta paní, která byla zavražděna, mohla být mou babičkou.

Cílem pochodů je ukázat solidaritu s židovskými obyvateli Paříže. Protože právě Židé jsou stále více vystaveni antisemitismu. Nadává se jim, útočí se na ně a Mireille Knollová byla zavražděna. Další z účastníků pochodů také ví, co je to nenávist vůči Židům. Nese žlutý plakát s Davidovou hvězdou, pod níž je napsáno: Synové a dcery deportovaných. Říká, že antisemitismus byl ve Francii vždy, ale nyní nově ožívá… říká, že je Francouz, ale i Žid a je pro něj čím dál těžší tu žít.

Joel Mergui, prezident židovské organizace v Paříži, upozorňuje na podhoubí radikální islamismus a v tomto prostředí existuje hluboce zakořeněná nenávist k židům. Ta vedla i k zavraždění Knollové.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.