To Čína musí zachránit globální obchodní systém

V současné situaci je to Čína, kdo by mohl dokázat oživit Světovou obchodní organizaci a ochránit současný obchodní systém před válkou, kterou mu vyhlásily Trumpovy Spojené státy.

Christina Davisová píše pro noviny Financial Times o tom, že Peking je poslední nadějí na oživení Světové obchodní organizace.

Světový obchodní systém je na pokraji kolapsu. Prezident Trump oznámil zavedení cel na ocel a hliník, údajně z důvodu národní bezpečnosti. Tím ale neohrožuje jen zahraniční či americké firmy, které ocel dovážejí. Je to válka proti obchodnímu systému.

Chránit ocel na bázi americké národní bezpečnosti jde proti všemu, za čím stojí WTO. Proč se zastavit u ocele? V 80. letech, kdy se USA chtěly dostat na japonské zemědělské trhy, Tokio vehementně tvrdilo, že potravinová bezpečnost ospravedlňuje omezení dovozu rýže.

I když pravidla WTO výslovně povolují omezení obchodu na základě národní bezpečnosti, země to skoro nikdy nevyužívají. Ale Trump toho využil maximálně.

Když Trump tweetuje, že obchodní války jsou dobré a lehce se vyhrávají, pak vyzývá k eskalaci. Proč by jakákoliv vláda měla postupovat řádně dle procesu WTO, když USA opovrhují jak zákonem, tak potrestáním? I před Trumpem už měla WTO značné potíže.

USA zpochybňují pravidla, která samy vytvořily

Ani po 17 letech jednání členové WTO stále nejsou schopni završit poslední kolo, jednání z Dauhá. Indie požaduje právo na zvýšení ochrany zemědělských produktů, zatímco Čína nechce jít přes reformy, které musela udělat, aby mohla v roce 2001 vstoupit do WTO. USA kdysi byly hlavním tvůrcem obchodních pravidel, ale nyní jejich hodnotu zpochybňují. Tím, že Trump jasně preferuje bilaterální dohody před multilaterálním postupem, se zapojuje do širšího trendu preferenčních dohod, které trhají globální obchod do regionálních bloků. V protikladu k emocionálním výrokům protekcionistů v Bílém domě, WTO vytvořila pravidla, která umožňují obchod. Pokud nebude mít mandát pro volný obchod, nemůže nutit země ke změně politiky. Systém vytváří předvídatelné prostředí pro firmy a pomáhá vládám vytvářet koalice pro podporu obchodní liberalizace. Zrušení WTO by nebylo ani pro americké firmy dobré.

V roce 1948, když USA vedly svět směrem k multilaterálnímu obchodnímu režimu, byla průměrná výše cla 20-30 %, nyní je pod 10 %. Zatímco bilaterální preferenční režimy snižují cla ještě víc, jejich pravidla mohou být tak složitá, že je firmy často ani nepoužívají. Dohoda dosažená WTO v minulém roce sníží náklady na obchod o 14 %. Během finanční krize vlády odolávaly možnosti uzavřít hranice, částečně i kvůli sdíleným normám a dohledu WTO. Právě WTO bylo důležitým orgánem tlaku na Čínu, když její členové čínské vládě předložili 39 případů, které poukazují na diskriminační daňové praktiky, exportní dotace a požadují zasáhnout proti pirátství.

Je tu stále hodně problémů, je ale efektivnější řešit spory s Čínou přes WTO, než bilaterálně s Pekingem. Je opravdu známkou velkých potíží, píše Davisová, když právě Čína je poslední nadějí na oživení WTO.

Čína má možnosti jít kupředu

Američané odmítají vedoucí roli, Evropané čelí útoku populistů, ale Čína má možnost jít kupředu. V obchodní válce země, které závisejí na exportech, ztrácejí, a export je stále zásadní pro čínský ekonomický růst. A Číňané by si měli pamatovat, že to byl právě jejich exportní úspěch, který vytvořil pole pro obrat proti obchodnímu systému. Čína by nejvíce ztratila, kdyby WTO zaniklo.

Má se podepisovat nová TPP, Transpacifická dohoda, vedená Japonskem, a to navzdory stažení se USA. Nyní je na řadě Čína, aby ukázala svou oddanost volnému obchodu. Prezident Si Ťing-pching by mohl navrhnout „Pekingské kolo“ jednání WTO. Agenda by mohla zahrnovat transparentnost státem vlastněných firem, pravidla digitálního obchodu a férové standardy, které ochrání práva na přístup k inovativním technologiím.

Tím by Čína měla možnost omezit arbitrární ochranu, zvýšit své zahraniční investice a zlepšit přístup pro obchod. Čína se bezesporu postaví proti americkým clům u soudu, ale měla by také využít amerických podmínek k renegociaci pravidel WTO. Nakonec, je potřebné mít dohodu, která nabízí reciproční výhody pro politicky udržitelný globální obchodní pořádek.

WTO nabízí šanci, i když malou, aby Trump a Si ustoupili od okraje propasti.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.