Padesát procent pracovních míst může být automatizováno už dnes. Za padesát let to budou všechny

Otázkou dneška není, zda budou všechna pracovní místa automatizována, ale kdy k tomu dojde. Už dnes se dá automatizovat 50 % pracovních míst, někde tomu brání jen finanční ohledy. V budoucnu půjde o všechna pracovní místa.

Institut pro nové ekonomické myšlení (INET) uvedl, že není už otázkou, zda budou všechna pracovní místa automatizována. Skutečná otázka je, kdy se tak stane a které sektory společnosti budou zasaženy dříve než jiné.

Adair Turner, známý ekonom, uvedl, že již dnes je možné automatizovat 50 % všech pracovních aktivit a do roku 2060 bude možné dosáhnout 100 %.

Turner se také domnívá, že vědci již brzy vyvinou umělou inteligenci tak chytrou jako lidé. Nakonec vytvoří i super inteligentní technologii, která lidi překoná.

Turner se dále domnívá, že povolání, která jsou nyní vhodná pro automatizaci se týkají sektoru ubytování a potravinářských služeb, zpracovatelského průmyslu, textilu a části zemědělství. Ale vzdělávací proces nebo zákonodárci a doktoři nemohou být nahrazeni automatizací, tedy nyní ne.

Je potřeba se postavit proti tomu, aby ze zvýšené automatizace měli prospěch bohatí. Turner navrhuje politiky, které by zlepšily život lidí celkově. Například je to redistributivní zdanění ze skutečného majetku, vylepšení měst jako atraktivního místa k životu a také přijetí nepodmíněného základního příjmu tak, aby bylo možno uhradit základní služby.

Turner se domnívá, že problém technologické produktivity byl vyřešen, ale že je před námi stále hodně problémů. Turner také zmínil paradox kapitalistických společností, že navzdory rychlému růstu v technologii a možností nahrazovat efektivněji práci, růst produktivity je spíš stagnující.

Paradox nastává tehdy, když se technologický pokrok neodráží na celkové produktivitě z části kvůli nerovnosti v příjmové distribuci a spotřebních výběrech těch, kteří na produktivitě získávají.

Turner zdůraznil, že velká část navýšeného příjmu z produktivity připadá již dnes na velmi bohaté lidí. Než aby rostla dál produktivita, spíše se šíří další nízko placená zaměstnání. Příkladem je britská firma Deliveroo, která dodá online jídlo, výsledkem vylepšené technologie jsou pracovní místa s minimální mzdou, kdy se dodá jídlo na kole. Takový typ práce se rozšířil, řekl Turner.

Tento fenomén je také patrný v USA, kdy pracovní místa rostou a mají růst v letech 2014-2024 v oblasti osobní péče, pohostinství a operačních manažerů. Jsou to nízko placená místa ve službách, která rostou, protože zatím nemohou být automatizována. Příčinou je to, že jsou tak nízko, že automatizace zatím nedává smysl, říká Turner.

Již nyní je vidět, že americký sektor technologie a informačního průmyslu ukazuje dobře nerovnost v příjmové distribuci, protože nárůsty mezd jsou koncentrovány u těch nejbohatších.

Firmy jako Facebook či Instagram ukazují neobyčejné rozpojení mezi tím, jakou hodnotu má firma a jak velmi malý podíl lidí zaměstnává. Například Facebook, který vydělal minulý rok 15,94 mld. dolarů, má jen 25 105 zaměstnanců.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.