Demonstrace proti antisemitismu: V Německu už toho Židé mají dost

Aktuálně: Židovská komunita v Německu protestuje proti narůstajícímu antisemitismu v zemi. Na řadě akcí dali lidé najevo svoji solidaritu a antisemitismus v Německu odmítli.

Na akcích v Berlíně, Kolíně a dalších městech daly stovky lidí najevo svou solidaritu se Židy v Německu. Centrální rada chce konec špatně pochopené tolerance.

Na výzvu židovské obce se v řadě německých měst shromáždily stovky lidí, aby daly najevo svou solidaritu. Mnoho z nich si na hlavu posadilo tradiční židovskou pokrývku hlavy. V Berlíně se očekávalo až tisíc účastníků.

Schuster, předseda Židovské obce, měl varovat před znovu posilujícím antisemitismem. Realita roku 2018  je prý v Německu taková, že židovští rodiče radí dětem, aby si po bohoslužbě pokrývku hlavy raději sundaly, Židé prý zažívají antisemitismus každý den a pokračování současného trendu není možné. Schuster k tomu uvedl, že kdo se staví proti základním principům ukotveným v německé ústavě, nemůže počítat s tolerancí.

Schuster vypočítával řadu antisemitských útoků, poslední se odehrál v Berlíně. „Už je toho dost,“ zaznělo, je potřeba mít stoprocentní respekt, nejen vůči Židům, ale také muslimům, cizincům či homosexuálům.

I izraelský velvyslanec požaduje nulovou toleranci antisemitismu. Nejlepším lékem je vzdělání, tvrdí. Solidaritu projevila také Centrální rada muslimů, její předseda uvedl, že je potřeba ukázat odpor proti jakékoliv formě rasismu. Předseda turecké obce vyzval k solidaritě tím, že si muslimové také obléknou židovskou pokrývku hlavy.

Začátek akcí se konal v Erfurtu, kde bylo asi 300 účastníků. Předseda místní židovské obce Schramm s ohledem na vraždu ženy, která přežila holocaust, výslovně varoval před „francouzskými poměry“. Pokud se nebude jednat nyní, pak za pár let budou zase němečtí Židé žít ve strachu.

Židovské obce vnímají demonstrace jen jako první krok, na který musí navázat činy. Ve společnosti prý musí dojít ke změně myšlení, nutná je i změna ve vzdělávání, neboť ve školách se sice probírá politika Izraele a hovoří se o holokaustu, ale o žijících Židech se nemluví a neví.

Ilustrační obrázek: Autor –  http://en.wikipedia.org/wiki/User:Adam_Carr – http://en.wikipedia.org/wiki/File:PICT4556.JPG, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7360659

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.