Jednání o Brexitu se znovu komplikuje kvůli Severnímu Irsku

Velká Británie a EU nemohou najít společný postoj k hranici mezi Severním Irskem a Irskem.  Je zde požadavek, aby tato hranice zůstala otevřená, technicky ale není jasné, jakým způsobem. EU nabídla celní unii pro Severní Irsko, Londýn k tomu řekl jasné ne.

Propast, kterou představuje Brexit, nebyla dosud překlenuta, píše politický web POLITICO, a už je tu další střet, který je třeba řešit –  týká se Severního Irska a jeho hranice. Další kolo jednání o Brexitu se blíží příští týden. K tomu je třeba dodat, že ve čtvrtek se projednávala v britském parlamentu míra poslanecké podpory odchodu z celní unie EU. Vyjednávač EU Michel Barnier hovořil o nových možnostech, protože EU je podle něj otevřená vyjednávání. Nicméně pokud červená linie v případě celní unie zůstane nezměněna, EU očekává vznik problémů s Irskem.

EU mluví o deadlinu, Britové ho odmítají

Představitelé EU nyní mluví neformálně o tom, že premiérka Mayová má asi měsíc na to, aby se rozhodla. Buď ponechá Severní Irsko permanentně spojené s EU, nebo udrží Velkou Británii v celní unii. Britský ministr pro Brexit Davis Davis ale odmítá obě možnosti a stěžuje si, že červnový deadline je umělý.

Současný pat by mohl vést k totálnímu zablokování vyjednávání na obou stranách, neboť jsou pod tlakem plánovaného odchodu Británie v březnu 2019.

Podle evropské strany se čeká na britskou nabídku, která by pat ohledně celní unie odstranila. Doposud se mluvilo o dvou návrzích: hybridním celním partnerství, nebo o maximálním odlehčení celního systému. Obě nabídky EU odmítla.

Nová nabídka by mohla vypadat následovně: celoirská dohoda o zemědělství a nový celní balíček, který by přinesl dostatečný pokrok pro budoucí vztahy mezi EU a Británii. Jako problém se jeví, že Británie tvrdí, že třetí nabídka není na pořadu dne.

EU, kterou podporuje Irsko, požaduje, aby na konci dohody byla splněna podmínka otevřené hranice mezi Severním Irskem a Irskem.

Evropská strana tvrdí, že si Britové jsou této podmínky vědomi, a to včetně červnového data, kdy má být splněna (koná se summit EU). Londýn ale tvrdí, že se jedná o umělý deadline, který má posílit vyjednávací pozici Evropské unie. Podle Londýna lze problém dořešit až do října, kdy se bude konat další summit EU. Ministr pro Brexit Davis se odvolával na slova irského premiéra Varadkara, že lepší je mít dobrou dohodu v říjnu než špatnou v červnu.

V londýnské vládě ale roste frustrace kvůli postoji Bruselu, který ignoruje prvky prosincové společné zprávy, která potvrdila, že obě strany věří, že irská hranice by mohla zůstat otevřená prostřednictvím dohody o volném obchodu, nebo nějakým technickým řešením. Londýn nechce samotnou dohodu o Severním Irsku uspěchat, dokud nebudou dořešeny tyto dvě možnosti.

Čekání na další nabídku

Nabídku EU, která se nazývá technicky “zpětných chod“ (backstop), Londýn odmítl, protože by podle Mayové fakticky znamenala, že Severní Irsko by bylo součástí celní unie EU, kde by platila pravidla jednotného trhu. To vidí premiérka jako neakceptovatelné. Ministr Davis potom potvrdil, že Londýn nebude souhlasit s ničím, co by znamenalo podmínky pro Severní Irsko odlišné od zbytku Velké Británie.

Jsou tu ale náznaky kompromisu. Davis totiž dal najevo, že by Británie mohla přijít se svým vlastním návrhem, jak situaci kolem severoirské hranice a celní unie vyřešit. Ale ani nenaznačil, co by takový návrh obsahoval.

Další kolo jednání o hranici Severního Irska je naplánováno na 2. květen. Vyjednavači britské strany přitom už naznačili určité možnosti, nic z nich ale nebylo zpracováno do právní podoby. Jde jen o neformální diskuzi, v jejímž rámci evropská strana vyjádřila jisté závažné obavy, které se britská strana bude snažit řešit v dalším jednání.

Zatím se ale nenašlo žádné alternativní řešení k celní unii a pravidlům volného obchodu. Jak sdělil jeden z evropských diplomatů, Evropská komise čeká na návrhy Londýna, které by se staly alespoň základem pro další jednání.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.