Pobouření v Německu: fotbalisté se setkali s Erdoganem

Aktuálně: Setkání dvou německých fotbalistů národního týmu s tureckým prezidentem Erdoganem vyvovalo v Německu silnou vlnu kritiky.

Jako hráči za národní tým by měli vědět, že jejich prezidentem je Steinmeier, zní z Německa.

Hráči německého národního týmu Özil a Gündogan se setkali s Erdoganem, pózovali s ním před kamerami a dali mu podepsané dresy. V Německu to vyvolalo pobouření, oba hráči jsou obviněni, že autokratovi dodali volební podporu.

Fotbalisté s tureckými kořeny, Mesut Özil a Ilkay Gündogan, jsou kritizováni, že se setkali s Erdoganem. Politik za CDU k tomu uvedl, že od „našich národních hráčů s migračním pozadím“ neočekává, že budou zapírat svůj původ. Ale od těch, kteří hrají za naši zemi, bychom měli očekávat, že „budou vědět, že jejich prezidentem není Erdogan, ale Steinmeier“.

Je prý překvapivé, že oba fotbalisté vzdávají úctu antidemokratickému a autoritářskému prezidentovi a reakce fotbalového svazu je velmi umírněná – zřejmě nechce způsobit neklid před mistrovstvím ve fotbale.

Oba dva hráči se setkali s Erdoganem v londýnském hotelu a předali mu dresy svých bývalých klubů, Arsenalu a Manchesteru City. Fotky pak zveřejnila také Erdoganova AKP. Gündogan na tričko napsal „s úctou mému prezidentovi.“

Özil se narodil v roce 1988 v Německu, ale nejprve měl turecké občanství. V roce 2007 přijal občanství německé a rozhodl se prý hrát za německý tým, od roku 2009 za něj hrál. Gündogan se narodil také v Německu, má jak německé, tak turecké občanství. Takže pro něj platí, že jeho prezidentem je jak Erdogan, tak Steinmeier.

Politici upozornili, že jde o faul, protože není možné „pózovat v luxusním hotelu s Erdoganem, a ještě mu říkat ‚můj prezident‘, když jsou v Turecku pronásledováni demokraté a zavíráni novináři“. I bývalý předseda Zelených, který má také turecké kořeny, prohlásil, že jeho prezidentem je Steinmeier a kancléřkou Merkelová.

Zástupce SPD také upozornil na omezování svobody slova v Turecku a připomněl, že oba hráči hrají za německý národní tým a že měli ukázat loajalitu vůči německému státu. Zástupce CDU se zase domnívá, že chování obou hráčů jde proti snahám o integraci Turků. Řekl, že je potřeba, aby turečtí spoluobčané vnímali jako svou zemi Německo, a není v pořádku, když se pak dvě vynikající osobnosti přihlásí k jinému státu.

Německý fotbalový svaz uvedl, že fotbal prý má jiné hodnoty, které Erdogan příliš neuznává. Není dobře, aby se hráči národního týmu nechali zneužít pro jeho volební manévry.

Fotbalisté zareagovali tím, že se setkali se zástupci nadace, která pomáhá tureckým studentům v zahraničí. Setkání s Erdoganem bylo „vedlejší akcí“. Zároveň ale položili otázku: to se máme vůči prezidentovi naší vlasti chovat nezdvořile? Jednalo se prý o zdvořilostní gesta, která se váží k úctě k úřadu prezidenta a také k jejich tureckým kořenům.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.