Evropská unie žaluje Čínu

Aktuálně: Evropská unie žaluje u Světové obchodní organizace Čínu. Předmětem žaloby je otázka duševního vlastnictví.

Jde o ochranu duševního vlastnictví, informuje zpravodajský web ARD Tagesschau.

Čína stále čelí podezření z průmyslové špionáže. EU ovšem chce duševní vlastnictví lépe chránit a žaluje tedy Čínu u WTO.

EU zahájila žalobu proti Číně ohledně ochrany duševního vlastnictví evropských firem, aby lépe chránila své inovace. Evropská komise tvrdí, že čínské zákonodárství podkopává práva evropských firem.

Jsou nuceny k tomu, aby předávaly čínských firmám vlastnická či uživatelská práva ke svým technologiím. Smlouvy o technologickém transferu nejsou vyjednávány svobodně.

Inovace a know-how dávají evropským firmám na světovém trhu konkurenceschopnost a tvoří základ pro statisíce pracovních míst, uvedl komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová.

Není možné dopustit, aby tvrdě získané znalosti byly postupovány dále. Je to proti mezinárodním pravidlům, na kterých jsme se ve WTO všichni shodli, řekla Malmstömová. Pokud se toho nebudou velcí hráči držet, pak se celý systém zhroutí.

Žaloba ovšem předjímá, že nejdříve se odehrají rozhovory mezi stranami sporu. Když se nepodaří najít shodu, pak budou teprve o případu rozhodovat nezávislí mediátoři.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.