Indie se začíná situovat do role bezpečnostního pilíře v Indo-Tichomoří

Premiér Modi nabídl indickou vizi post-americké regionální architektury v Asii v hlavní roli s velmocemi střední váhy. USA ale prý nikam neodcházejí.

Letošní bezpečnostní summit v Singapuru s názvem Shangri-La Dialog ukázal na to, že se Indie začíná situovat do role pilíře regionální bezpečnostní architektury Indo-Tichomoří, napsal o tom Richard Javad Heydarian pro Asia Times.

Projev indického premiéra Narendry Modiho byl dobře srozumitelný a relativně umírněný. Modi se prezentoval jako globální státník, který dohlíží na narození nové velmoci, která vnímá východní Asie a Tichomoří jako svoje nové strategické horizonty. Modi zdůraznil význam strategické nezávislosti Indie spolu s pokračováním tradice nezúčastněnosti. Předvedl tak Indii jako globální „pivotový“ stát, který dovede pohodlně navigovat mezi problematickými liniemi a zvýšenou konkurencí mezi velmocemi.

Modi také zdůraznil nutnost svobodného a otevřeného světového pořádku, který stojí na pravidlech. A kritizoval americký protekcionismus i čínské pokusy o revizionismus v oblasti námořní bezpečnosti. Modi ale neopomenul vyvažovat a chválil si vztahy s Pekingem, s Washingtonem i s Moskvou. A s odkazem na projev australského premiéra Malcolma Turnbulla minulý rok, Modi také vyzdvihl roli velmocí střední váhy a organizaci jako ASEAN jako oporu pořádku v Indo-tichomořském regionu.

Americké pojetí  v kontrastu s indickým

Tento projev byl ale v překvapivě velkém rozporu s tím, o čem mluvil na této bezpečnostní konferenci americký ministr obrany Jim Mattis, píše dále Heydarian. Mattis zdůraznil centrální úlohu USA pro Asii založené na pravidlech a všechny také ujistil, že tento region je pro USA stále významný. USA nikam neodcházejí, řekl Mattis.

Mattis uviděl jako primární hrozbu pro regionální bezpečnostní architekturu Čínu. Zatím prezentoval Spojené státy jako nenahraditelný prvek svobodného a otevřeného prostoru. V porovnání s Modim, který hovořil o námořní bezpečnosti ve více abstraktních pojmech, Mattis se zaměřil přímo na problém Jihočínského moře. Postavil tak do centra zájmu Čínu a její asertivní kroky v této oblasti. Samozřejmě kriticky a s ohledem na militarizaci ostrůvků v Jihočínském moři a čínské územní nároky a kroky. Nicméně slíbil také americkou podporu Číně v krocích, které by přispívaly k míru a prosperitě v regionu.

Americký ministr obrany pak podpořil operace za svobodu plavby a varoval Čínu, že pokud bude ve své asertivní politice pokračovat, odcizí si svoje menší sousedy, což podkope možností Číny v jejich snahách o roli lídra v Asii. Konečně se Mattis dotknul také otázky denuklearizace Korejského poloostrova a ujistil tradiční spojence USA, že je neopustí a bude dále diplomaticky jednat s Pchjongjangem.

Premiér Indie Modi se snažil dát obrysy post-americkému pořádku v Indo-Tichomoří, kde hrají hlavní roli velmocí střední váhy, zatímco Mattis představil USA jako jedinou spolehlivou brzdu ambicím Číny v celém regionu.


Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační obrázek: Autor – Indian Navy, CC BY 2.5 in, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=64956068

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.