Evropská centrální banka ukončí program kvantitativního uvolňování zřejmě v prosinci

Banka zřejmě ukončí svůj stimulační program pro ekonomiku na konci tohoto roku.  Úrokové sazby ale do léta 2019  nezmění.

Pokud data podpoří předpoklady ECB, pak bude program měsíčních nákupů dluhopisů pokračovat do konce roku. Prozatím je program tzv. kvantitativního uvolňování naplánován do září, jde o 30 mld. eur vládního a soukromého dluhu. Na poslední kvartál tohoto roku se částka sníží na 15 mld. eur.

ECB nastínila plány na ukončení svého masivního stimulačního programu zřejmě do konce tohoto roku, ale úrokové sazby zůstanou stejné do příštího léta.

Takže se v tiskovém prohlášení ECB dočteme, že klíčová úroková sazba zůstane na aktuální úrovni až do léta 2019, případně ještě déle.

Aktuální oznámení ohledně QE (Quantitative easing) bylo trhem očekáváno. I když někteří doufali v navýšení sazeb v červnu příštího roku. Euro následně vůči dolaru oslabilo.

Mario Draghi, guvernér ECB, uvedl, že vše bude záležet na datech. Jde o to, jak se bude vyvíjet inflace. Jedná se údajně o šalamounský kompromis mezi holubicemi a jestřáby. Jestřábi konečně dostali své konečné datum u kvantitativního uvolňování, zatímco holubice mají stále otevřené dveře, pokud by bylo potřeba více stimulu.

Nová ekonomická prognóza ECB počítá s vyšší inflací a to kvůli cenám ropy. Roční inflace má v roce 2018 dosáhnout 1,7 %. HDP by mělo vzrůst za eurozónu na 2,1 %.

Hlavní ekonom ECB také potvrdil, že začne diskuse o tom, jak připravit tzv. exit, tj. ukončení programu nákupu aktiv. Ten byl zahájen v roce 2015.

ECB je pod tlakem jestřábů, kteří tvrdí, že silná ekonomická data by měla vést k restriktivnější ekonomické politice. Vůči bance je kritická i nová italská vláda. Ta obvinila ECB z tržní manipulace, když v květnu nakupovala více německých dluhopisů a méně italského dluhu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.