Globální oteplování: Vídeň s palmami a v Tyrolech se bude pěstovat víno

Klimatická změna může výrazně ovlivnit floru našeho jižního souseda. Palmy a citrusovníky a olivovníky tu brzy mohou být doma.

Rakouský list Kurier přináší varující vizi budoucnosti: zatím je to utopie, ale brzy možná realita. Vídeň s palmami.

Odborník na zahradnictví Peter Fischer-Colbrie pro list Kurier říká, že se nacházíme uprostřed zlomu. Jeho vnuci, tvrdí, budou již brzy sázet citrusovníky, nebude pro ně potřeba květináč. Změna klimatu zásadně změní Rakousko. To, co bylo nemožné u pěstování rostlin, je už dnes normální. Posun klimatických zón přináší nové šance, ale i netušené problémy.

Klimatolog Franz Rubel říká, že hranice mrazu se posunuly o 400 metrů v posledních desetiletích. Hranice lesa stoupla v posledních dvě stě letech o 200 metrů, do roku 2100 to bude zřejmě dalších 400 metrů. Chladné klima, v němž vznikaly bukové lesy mizí a místo toho se šíří teplé zóny. Což znamená nutnost přizpůsobení.

V Dolním Rakousku už najdeme aleje se středomořskými cypřiši. Tradiční jabloně, hrušně a další tu mají čím dál větší problémy. Středomořské rostliny víc vydrží. Takže lze najít olivovníky, oleandry a také fíky se zralým ovocem.

Poněkud méně idylicky to vypadá se zemědělstvím. Tam, kde se dnes pěstují brambory, žito či oves, brzy uvidíme kukuřici a sóju. Ovšem mírný nárůst teplot, za předpokladu dostatečného množství vody, může vést i k vyšším výnosům. Brzy na jaře je možné dříve zasívat, tím se prodlouží fáze růstu a je možné sklidit víc. A stejně tak je možné sít později na podzim, protože velké mrazy se také posunují.

Ale protože rostliny začínají růst dřív, pak mohou jarní mrazíky napáchat větší škody, především v ovocnářství.

Šíří se ovšem také škůdci, kteří milují teplo a nemoci u rostlin. Typicky je to kůrovec. Ohrožují zásadně lesnictví, ničí smrkové lesy v Dolním Rakousku, kde už se nestíhá zpracovat množství spadlých stromů. A kůrovci napadají další lesy. Stále více druhů stromů mizí, jako například jasan.

Z klimatického pohledu se objeví v Rakousku nové vinné oblasti. V určitém měřítku bude možné uvažovat o pěstování vína i v Tyrolech. Na jižních stráních například. A ve Wachau už můžeme vidět kaktusy, které oznamují vedle vinic nové časy.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.