G20 volá po větším dialogu ohledně obchodních a geopolitických sporů a napětí

Reuters.  Ministři financí seskupení 20 největších ekonomik světa (G20) v neděli v Buenos Aires vyzvali k hlubšímu dialogu ohledně obchodních sporů a geopolitického napětí, které ohrožují růst.

Jednání ale celkově přineslo jenom malý konsensus o tom, jak vyřešit celu řadu sporů o americká cla.  Ministři financí varovali před tím, že ekonomický růst se stává stále méně synchronní a zvyšují se střednědobá o krátkodobá rizika.

V srovnání s posledním komuniké z března 2018 je nové komuniké silnější ve svém apelu po dialogu ohledně obchodních sporů.

Jednání se konalo v kontextu silnější rétoriky mezi USA a Čínou ohledně obchodní politiky. Čínská delegace po ukončení jednání skupiny s médií nehovořila, píše dále Reuters o summitu.  Americká strana se soustředila na další obchodní vztahy, včetně těch s Japonskem, EU, Kanadou a Mexikem.  Ministr financí USA Mnuchin řekl, že spojenci jeho nabídku zón volného obchodu s USA vzali vážně. Trumpova administrativa chce myšlenku dále prosazovat. Nejde jen o zrušení cel, ale také o zrušení dotací.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.