Pompeo: Většina míst na světě rozumí významu amerického spojenectví a nevybere si Čínu

Reuters. Ministr zahraničních věcí USA Mike Pompeo v úterý řekl po jednání se svou australskou kolegyní, že si je jistý, že si jiho-tichomořské země vyberou Spojené státy a ne Čínu, i když Čína je zde stále více přítomna.

„Myslím si, že Jižní Tichomoří, jako většina míst na světě, rozumí obrovskému významu toho mít amerického spojence, zemi, která konzistentně celá desetiletí projektuje demokratické hodnoty“, řekl Pompeo po jednání s ministryní zahraničních věcí Austrálie Julii Bishopovou.

Podle něj je spojenectví s USA otázkou lidské důstojnosti. Ta je podle Pompea jiná, když má země partnery, kteří takoví (myšleno jako USA) nejsou.  Americký šéfdiplomat si myslí, že takový názor ve světě zvítězí.

S australskou stranou jednal také ministr obrany Jim Mattis v Kalifornii. Obě strany se shodly na svobodném a otevřeném tichomořském regionu, kde se k velkým i malým národům chová s respektem k jejich územní celistvosti, suverenitě a k jejich suverénním rozhodnutím. Ve společném vyjádření se obě země shodují, že budou společně pracovat na „otevřeném, inkluzivním, prosperujícím a na pravidlech založeném Indo-Tichomoří“.

USA a Čína se dlouho neshodují ohledně čínské politiky v Jihočínském moři a v otázce svobody navigace.  USA provádějí v oblasti vojenské námořní operace, které mají chránit svobodu navigace a oponovat snahám Číny omezit námořní provoz v oblasti.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.