Turecká lira na dně

Kvůli americkým sankcím klesla výrazně hodnota liry. Erdogan na to reagoval s tím, že Turecko čelí „ekonomické válce“.

Prezident Erdogan říká, že se blíží ekonomická válka, napsaly noviny Financial Times (vydání 4/8/2018).

Turecká lira se propadla na dno vůči americkému dolaru kvůli americkým sankcím uvaleným na tureckou vládu. Erdogan následně řekl, že země čelí „ekonomické válce“.

Lira už měla problémy předtím, nyní ovšem dostala úder v podobě uvalení sankcí dokonce na spojence NATO.

Turecký prezident ovšem svému lidu slíbil, že z ekonomické války vyjde vítězně. Vyzval Turky, aby využili zlato, eura a dolary schované doma a podpořili tak měnu a ukázali odolnost vůči světu.

Prezentoval také nový ekonomický plán, který zahrnuje vydání dluhopisů v jüanech a půjčky od Číny. Vláda zahájí řadu infrastrukturních projektů.

Je zde nicméně snaha o smír, v Singapuru se sešel turecký ministr zahraničí Cavusoglu s Mikem Pompeem z USA. Spor má být vyřešen dialogem, i když „to bude trvat nějaký čas“.

Pastor Andrew Brunson, který je od roku 2016 ve vězení provozoval v Turecku malý kostelík, ale pak byl obviněn z toho, že se účastnil puče.

Mezi Tureckem a USA je řada sporných témat, od Sýrie, po dodávky amerických zbraní.

Ale kvůli Brunsonovi nyní Trump vyhrožoval „velkými sankcemi“.

Problémy turecké liry zvyšují náklady pro spotřebitele a inflaci, jen náklady na dopravu vzrostly meziročně o 24 %.

Turecká centrální banka je formálně nezávislá, ale prezident Erdogan odmítá vyšší úrokové sazby, které by byly potřeba, aby lira přestala padat. Místo toho chce prezident levné úvěry, i když inflace je už dvouciferná.

Ministrem financí je navíc zeť Erdogana, který naznačil, že banka se bude držet kurzu, při němž prý inflace i sazby půjdou dolů.

Ilustrační obrázek: Autor – jon smith from Stamford, England – turkish liraUploaded by Randam, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12780352

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.