Čína úspěšně experimentuje s nadzvukovými zbraněmi

Experimentální letadlo využívá šokových vln a dosáhlo rychlosti 5,5 machů, což je 5 a půl krát více než je rychlost zvuku.

Čína prý úspěšně odzkoušela nové nadzvukové letadlo, které by mohlo v budoucnu být využito k nesení raket v rychlosti, která by fakticky znamenala nemožnost jej zastavit.

Projekt Starry Sky-2 skončil svojí první fázi testování. Jde o experimentální design, který má schopnost vznášet se na šokových vlnách, které vytvoří. Experiment provedlo pracoviště Čínské akademie pro aerodynamiku ve vzdušném prostoru na severozápadě země.

Letadlo bylo vyneseno prostřednictvím rakety, než bylo odděleno a mohlo se spolehnout na vlastní energii. Během samostatného letu bylo schopno extrémních otáčecích manévrů, udrželo si rychlost 5,5 machů, což je 5 a půl krát rychlejší, než je rychlost zvuku na více než 400 sekund a dosáhlo rychlosti 6 machů, čili 7344 km za hodinu. Celý let byl kontrolován a dodal tak všechna potřebná data, zatímco letadlo zůstalo bez poškození. Test je považován za cestu k dalšímu designu v podobě „klouzání na vlnách“, i když se nyní jedná jenom o experimentální fázi.

Pokud by se tato technologie vyvinula, potom by vytvořila letadla schopné nést hlavice, které by překonaly každý existující protiraketový systém na světě. Podle čínského analytika by se jednalo zatím o konvenční hlavice, než o ty jaderné. Technologie podle odhadu může být vyvíjena dalších pět let.

Projekt Starry Sky-2 není prvním nadzvukovým projektem Číny. Nadzvukové přístroje Čína testuje od roku 2014. Podle komentáře Mike Griffina, současného náměstka pro výzkum při americkém Pentagonu, letos Čína představila „dost vyvinutý“ systém. Čína není jedinou zemí, která se věnuje vývoji a výzkumu nadzvukových zbraní, vedle ní na nich pracují také Rusko a USA.

Ruský prezident Vladimír Putin v červnu řekl, že ruský nadzvukový raketový systém Kinžál dokáže dosáhnout rychlosti 20 machů, zatímco nadzvukové kluzné vozidlo Avangard je absolutně nezranitelné vůči jakémukoliv raketovému obrannému systému a bude uvedeno do užití příští rok.

Také USA pracují na několika designech nadzvukových zbraní – například na nadzvukové technologii Vehicle 3 a (AHW) Advanced Hypersonic Weapon čili pokročilé hypersonické zbrani. Letos USA investují 1 miliardu dolarů do výroby nadzvukové rakety, která by se dala vystřelit z vojenského letadla.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.