EU chce zabránit nadnárodním firmám využívat rozdíly v evropských daních

CNS News. Ministři financí EU se shodli na vytvoření dalších opatření, která mají zabránit nadnárodním firmám využívat rozdíly v daňových sazbách mezi zeměmi osmadvacítky a těmi mimo ni.

Na bruselském setkání ministři nová pravidla podpořili. Jsou zaměřená na různé praktiky, díky nimž velké korporace získávají výhody ze skulin v daňových systémech členských zemí EU a zemí mimo EU, aby snížily svou daňovou povinnost.

Kritikové tvrdí, že tyto tzv. “hybridní nesourodosti” jsou používány mnoha velkými firmami, včetně Apple a McDonald’s, aby snížily své daňové platby – a zbavily těžce zkoušené evropské vlády miliard tolik potřebných příjmů. Tento nesoulad se může projevit tak, že firma si odečte výdaje z příjmu ve dvou jurisdikcích se snahou snížit, nebo dokonce se zcela vyhnout daňové povinnosti.

“Možnost daňových plánovačů zneužít různé legislativní úpravy bude vážným způsobem omezena,” řekl belgický ministr financí Johan Van Overtveldt. “Nemůžeme tolerovat, aby občané a malé firmy správně platili daně, zatímco jiní využívají fiskální technologie, aby se placení daní vyhnuli.”

Tato opatření jsou aktuální snahou EU došlápnout si na velké firmy, které se vyhýbají zdanění – a také navazují na směrnici proti vyhýbání se daním z minulého léta, která spustila opatření proti daňovým únikům po celé EU.

“Dnešek je dalším úspěchem v naší kampani za spravedlivější zdanění,” řekl Pierre Moscovici, evropský komisař pro ekonomické a finanční záležitosti, zdanění a cla. “Krok za krokem budeme eliminovat kanály, které určité firmy používají, aby unikly zdanění.”

Podle podmínek dohody budou mít státy EU čas promítnout legislativní změny do svého národního práva do konce roku 2019. V té době bude už Británie mimo EU, pokud vše půjde podle vládního plánu.

Dohoda byla uvítána jednou z hlavních skupin v Evropském parlamentu.

“Tyto typy uspořádání jsou rozšířené a vedou k podstatné erozi zdanitelného základu korporátních daňových poplatníků v EU,” řekl Olle Ludvigsson, mluvčí Socialistů a Demokratů. “Je tedy vrcholně důležité předložit pravidla proti takovému typu daňových úniků.”

Ovšem, Ludvigsson také uvedl, že výjimky poskytnuté finančnímu sektoru, např. obchodníkům, “nejsou ospravedlnitelné.”

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.