By The Russian Presidential Press and Information Office - http://en.kremlin.ru/events/president/news/54442/photos, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=58524877

Erdoganovo poselství: liberální islám neexistuje

Die Welt přinesl rozhovor s Abdelem Hakimem Ourghim, který je německo-alžírského původu a odborně se zaobírá islámem a náboženstvím.

Čtyři prsty nahoru a palec dovnitř, to je pozdrav radikálního muslimského bratrstva. Nedopatření, nebo Erdoganova provokace? V Německu ho provázely špalíry fanoušků, a policie je musela oddělit od těch, kteří jeho politiku kritizují.

Ourghi říká, že „pozdrav“ je politickým symbolem konzervativních muslimů, vztahuje se k egyptskému muslimskému bratrstvu. Používaly toto znamení, aby vyjádřili podporu pro prezidenta Mursího. Očividně tento pozdravy použil Erdogan záměrně, aby dal najevo svou spřízněnost s muslimským bratrstvem. Podobně jako oni, i on sám zastupuje konzervativní islám. On přeci také řekl, že islám je jen jeden. Takže to znamená: žádný liberální islám neexistuje. Od chvíle, kdy převzal moc, se snažil Turecko a Turky znovu islamizovat. Idea toho, že náboženství je soukromá věc, je mu trnem v oku, tvrdí Ourghi.

Die Welt dále uvádí, že na jedné fotce svým příznivcům ukazuje zase tzv. vlčí pozdrav, kerý se vztahuje k tzv. šedým vlkům a jejich sympatizantům. Malíček symbolizuje Turky a ukazováček islám. To jsou pravicoví extrémisté mezi Turky. V Německu je asi 300 svazů, v nichž jsou činní a mají asi 18 500 členů. Ourghi říká, že je to ultranacionalistické hnutí, rasistické, jehož ideologie spočívá na turectví a islámu. Židé, křesťané, Řekové, Arménci, Izrael a USA jsou vnímáni jako nepřátelé Turecka.

Ourghi se domnívá, že je potřeba s Tureckem vést rozhovory, ale podle něj nemá diktátor v Německu co dělat. Posiluje se tím jen AfD.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.