Další Trumpovo vítězství, Kanada se přidá k obchodní dohodě

Kanada se nakonec přidá k nové verzi severoamerické zóny volného obchodu.

NAFTA je tak zachráněna jako trilaterální pakt, píše agentura Reuters.

Na poslední chvíli se uskutečnila dohoda mezi Kanadou a USA. Je tím zachráněn trojstranný pakt i s Mexikem. Obchodní zóna s 1,2 biliony dolarů obchodu může i nadále pokračovat.

Pro Donalda Trumpa se jedná o velké vítězství, jde o zlom v přístupu k volnému obchodu. Donutil Mexiko a Kanadu, aby akceptovaly restrikce ze strany USA.

Trumpovým cílem je snížení obchodního deficitu, o totéž se snaží s Čínou, konstatuje dále Reuters.

Nová dohoda USA – Mexiko – Kanada (USMCA) nepočítá se cly a směřuje k tomu, aby ve Spojených státech vzniklo víc pracovních míst.

Rozhovory začaly před rokem a bylo jasné, že Kanada i Mexiko budou muset tváří v tvář Trumpovým výhrůžkám činit ústupky. Obě země si teď oddechly, dohoda podle nich nezničí výrobní řetězce.

Ve společném prohlášení Kanady a Mexika se uvádí, že nová dohoda vyústí ve volnější trhy, spravedlivější obchod a silný ekonomický růst v regionu.

Vyjednavači pracovali velmi usilovně tak, aby vše stihli do půlnoci, kdy byl deadline pro narovnání rozdílných postojů mezi USA a Kanadou. Dohoda s Mexikem byla hotová už v srpnu.

Dohoda se interpretuje jako vítězství Trumpovy strategie v oblasti mezinárodního obchodu, bude podepsána na konci listopadu, pak ji dostane ke schválení americký Kongres.

Nakonec je zachován mechanismus řešení sporů, který byl pro Kanadu tak důležitý (pro její dřevařský průmysl), naproti tomu musela Kanada ustoupit v otázce mléčného průmyslu. Američtí farmáři dostanou přístup na 3,5 % kanadského trhu a kanadští zemědělci reagovali velice rozzlobeně, informuje Reuters.

Dohoda dále vyžaduje, aby se více mexických součástek do aut vyrábělo za mzdy vyšší než 16 dolarů za hodinu. Je jasné, že toto opatření směřuje k přesunu pracovních míst z Mexika do USA. Jak Kanada, tak Mexiko souhlasily s kvótou 2,6 milionů aut exportu do USA, pokud by Trump uvalil cla ve výši 25 % kvůli obavám o národní bezpečnost.

Dohoda ale nedokázala vyřešit cla týkající se kanadské oceli a hliníku, kvůli nimž americká administrativa vyhrožovala, že Kanadu z dohody vynechá.

Finanční trhy byly zprávou velice potěšeny, posílil kanadský dolar i mexické peso.

Dohoda povede ke zvýšené důvěře v americkou ekonomiku, zakončuje Reuters.

Ilustrační obrázek: Autor – Keepscases – Own workVectorized from http://www.nafta-sec-alena.org/, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8015756

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.