Německo řeší problém s bydlením

Ceny bydlení v zemi prudce rostou a vláda je proti tomu bezmocná. Sází na výstavbu nových domů a bytů.

Ceny bytů a nájmů rapidně rostou a vláda to nedokáže zastavit, píše německý Focus.

Spolková vláda chce urychlit stavbu bytů a domů. Focus se ovšem domnívá, že tato politika pomůže jen částečně, protože hlavní viník je prý Evropská centrální banka a její úrokové sazby. (Pozn. redakce: jedná se o další z dlouhé řady článků, které kritizují guvernéra ECB Draghiho za jeho nízké úrokové sazby, které „poškozují spořivé Němce“. Na fakt, že bez takového politiky by se eurozóna už dávno rozpadla, ovšem v německém tisku nenarazíme. Článek přinášíme jako typický obraz německé diskuse o problému s bydlením, který je stejně naléhavý i v ČR.)

Růst cen nemovitostí se zrychluje. V Německu došlo k meziročnímu zvýšení o 7,3 %, u vlastnického bydlení o 7,7 %, uvádějí data indexu Eurospace-Hauspreis, který eviduje asi 20 % transakcí pro soukromé zákazníky. Od začátku zjišťování indexu, tedy od roku 2005, se ceny novostaveb zvýšily o 60 %.

Nájemné (bez energií, tzv. Kaltmiete) se vyšplhalo na 13 euro za metr čtvereční a nájemci jsou pod velký tlakem. Jak ceny nemovitostí, tak i nájem roste velice rychle, což nutí politiky jednat. Vláda již předložila základní dokument, který má řešit bytovou nouzi, uvádí Focus, a hodlá významně posílit sociální bydlení, už v roce 2019 do něj přiteče 1,5 mld. euro.

Také se budou stavět nájemní byty, které budou spojeny s daňovou úlevou pro stavitele. Příspěvky na bydlení pro chudší domácnosti budou navýšeny (dnes je pobírá 600 000 německých domácností) a zpřísní se tzv. brzda nájemních cen, která má utlumit růst cen nájmů.

Politici sice hovoří o silném signálu, podle Focusu ale chybí plán na kontinuální výstavbu dalších bytů, která by byla schopna trvale krýt poptávku. Do roku 2021 je potřeba postavit asi 1,5 milionu bytových jednotek, v současné době se v Německu staví asi 300 000 bytů. Navíc chybí strategie, jak vůbec získat víc prostoru na bydlení. Focus tvrdí, že je potřeba odbyrokratizovat proces udílení stavebních povolení a mít více prostoru k výstavbě. Sama investice do sociálního bydlení se ovšem projeví pozitivně.

Vláda se snaží vyřešit problém, který je spojen s politikou Evropské centrální banky. Příliš nízké úrokové sazby nutí střadatele vkládat své úspory do nemovitostí, což uměle navyšuje poptávku a žene ceny vzhůru. Kdyby nebyly úroky na desetileté německé dluhopisy na 0,5 %, ale na 5 nebo 7 %, měli by střadatelé uspokojivý výnos a nemuseli by, popisuje dramaticky Focus, v zoufalé snaze hledat výnosy v nemovitostech.

Focus to dokladuje čísly. Počet obyvatel Německa se v roce 2016 zvýšil o 346 000 lidí na asi 82,5 milionu, hlavním důvodem bylo vysoké přistěhovalectví. Z toho asi 16,8 milionu lidí žilo v jednočlenných domácnostech, 27,8 milionu ve dvoučlenných domácnostech a zbytek ve větších domácnostech.

Ve stejném roce, tj. 2016, vzrostl počet bytů o 256 078 na 41,7 milionu bytových jednotek. Vzrůst počtu obyvatel není zas tak vzdálen počtu nových bytů, ne dost na to, aby mohl vyvolat tak velký nárůst cen nemovitostí.

Takže za vše může ECB. Ta zavedla „trestající“ úrokové sazby v záporu. To byl úder pro spořivé německé obyvatelstvo, stěžuje si Focus, jedná se o velký měnový experiment, který vystřeluje ceny bytů a nájmy do stratosféry. Proto od roku 2014, tedy za pouhé 4 roky, ceny nemovitostí v Německu vzrostly o 30 %!

Vliv úrokových sazeb by mohl oslabit v prosinci, kdy skončí program kvantitativního uvolňování, ale ECB zřejmě až do léta 2019 nechá úrokové sazby na nízké úrovni a bude tak přispívat k dalšímu tlaku na ceny nemovitostí. Doufejme, že růst sazeb v USA povede i k růstu sazeb v eurozóně. Úroky z hypoték by pak mohly vzrůst a tím pádem by se utlumil tlak na ceny nemovitostí, píše Focus (a Němci by se zase vrátili k výnosům z dluhopisů, pozn.red.).

Vláda se snaží řešit problém, který existuje vinou ECB. I když bude v Německu postaveno mnohem víc bytů a domů, za daných okolností tlak na růst ceny zůstane kvůli nízkým sazbám stejný, takže nájemci se musejí připravit na další nárůst cen nájmů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.