Francie ke kauze vraždy novináře: nespěcháme s rozhodnutím o strategickém vztahu

Paříž bude vyčkávat vyjasnění a ověřených fakt, a až potom udělá rozhodnutí. Saúdové jsou druhý největší zákazník francouzských zbrojovek.

Francie si počká na jasná fakta v případě vraždy saúdského novináře Džamála Chášakdžího, sdělil zdroj z úřadu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Pokud dojde k nějakým rozhodnutím, zaznělo z Elysejského paláce, budou to rozhodnutí založená na ověřených faktech a na konkrétní odpovědnosti. „Nebudeme přijímat uspěchané rozhodnutí o budoucnosti našeho strategického vztahu,“ cituje agentura Reuters anonymní zdroj.

Vražda novináře Chášakdžího, ke které došlo 2. října na saúdském konzulátu v Turecku, vzbudila celosvětové pozdvižení. Představitelé Saúdské Arábie přiznali, že za novinářovu smrt jsou odpovědní saúdští operativci. Není ale jasné, jak byl Chašakdží zabit, vysvětlení se v průběhu času měnila.

Kancléřka Angela Merkelová v pondělí nazvala zabití „monstrozitou“ a slíbila, že její země zastaví německé vývozy zbraní do Saúdské Arábie.

Emmanuel Macron ale odmítl na otázky ohledně zastavení projede zbraní do Saúdské Arábie odpovědět. Mezi roky 2008 až 2017 byla Saúdská Arábie druhým největším zákazníkem francouzských zbrojovek, nakoupila zbraně a zboží za více než 11 miliard eur.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.