Rusko a spojenci vedou spory o post generálního tajemníka ODKB

Organizace Dohody o kolektivní bezpečnosti se nemůže shodnout na nástupci arménského generálního tajemníka.

Ve čtvrtek se v Astaně konalo jednání ministrů zahraničí a obrany a následně i lídrů členských států Organizace Dohody o kolektivní bezpečnosti. Tématem jednání bylo nalezení kompromisu mezi 6 členskými státy ohledně zvolení nového generálního tajemníka této postsovětské bezpečnostní organizace. Připomeneme, že členy ODKB jsou Arménie, Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán, Tádžikistán a Rusko.

Jednání mělo podle očekávání řešit problém, který všech šest členských zemí zaměstnával poslední měsíce. Byla to otázka, kdo se stanem novým generálním tajemníkem poté, co z postu musel odejít Armén Jurij Chačaturov. Ten je doma vyšetřován v případu rozehnání protestů v roce 2008.

Podle slov poradce ruského prezidenta Putina pro zahraniční otázky Jurije Ušakova byly před jednáním na stole celkem tři varianty. Podle té první by v práci tajemníka pokračoval Valerij Semerikov, který Chačaturova nahradil jako jeho zástupce (a nástupce). Druhou verzí je, že se tajemníkem stane představitel Běloruska Stanislav Zas. Třetí možností je, že post zůstane Arménii, která na tom trvá, protože Chačaturov byl ve funkci jenom polovinu svého období.

Podle zdrojů deníku Kommersant se očekávalo, jak se k situaci postaví současný premiér Arménie Nikol Pašinjan (premiér v demisi).

Uvolnění postu vyprovokovalo v organizaci diskuzi o tom, jak by se pozice generálního tajemníka měla obsazovat v případě, že dojde k tomu, že tajemník funkci z nějakého důvodu předčasně opustí. Stanovy organizace s takovou situací totiž nepočítají.  Nyní se diskutuje o tom, jaký algoritmus organizace přijme: zda bude následovat rotace podle zemí (abecedně), nebo se funkce ponechá dané zemi do konce mandátu. Poslední možností je dosavadní praxe výběru generálního tajemníka konsensem. Nicméně podle diplomatického zdroje se nedá očekávat, že by čtvrteční astanské jednání tuto otázku vyřešilo.

K tomuto scénáři nakonec došlo a konečné rozhodnutí lídři zemí ODKB odložili na 6. prosince.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.