Trump nejede na summit do Asie. Pence si vyslechne znovu výzvy k volnému obchodu

Trumpova absence budí pochybnosti, jak moc vážně to USA myslí se zadržováním Číny.

Představitelé asijského Pacifiku a zemí jihovýchodní Asie se sejdou v Singapuru, kde znovu podpoří multilateralismus. Vyzvou také k řešení regionálních konfliktů od krize Rohingů v Myanmaru až k napětí v Jihočínském moři.

Donald Trump ovšem bude na setkání chybět, i když Čína, Japonsko a Indie se budou snažit o podporu multilaterálnímu obchodnímu systému. Trumpova absence nicméně otevírá pochybnosti, jak moc vážně to USA myslí se zadržováním Číny.

Místo Trumpa se zúčastní viceprezident Mike Pence a čínský premiér Li Kche-čchiang, bude přítomen ruský prezident Vladimir Putin, indický premiér Narendra Modi a japonský premiér Šinzó Abe. A samozřejmě se celé události zúčastní představitelé zemí ASEAN.

Čínský premiér se bude jistě snažit o podporu RCEP (Regionálního komplexního ekonomického partnerství). Přitom zdůrazňuje boj proti unilateralismu, protekcionismu a podporuje mezinárodní obchodní systém založený na pravidlech.

Trump požaduje dohody, které jsou spravedlivé a vynutitelné a založené na reciprocitě. Prozatím znovu vyjednal dohodu s Jižní Koreou, novou dohodu s Mexikem a Kanadou a stáhnul se z TPP.

Není zatím jasné, zda se čínský vicepremiér a americký viceprezident sejdou, což by byla jistá předehra před setkáním Si Ťi-pchinga a Trumpa v rámci G20 v Buenos Aires.

ASEAN také nezažívá lehké časy, protože se snaží vyřešit konflikt ohledně Rohingů, armáda v Myanmaru byla obviněna ze záměru „genocidy“. Jedná se o velmi těžké téma, protože ASEAN od svého založení v roce 1967 funguje na principu konsenzu. Na druhé straně je ohrožena samotná důvěryhodnost ASEANu, pokud se ke krizi nepostaví čelem.

ASEAN má ještě jednu otázku otevřenou, a sice s Čínou téma Jihočínského moře. Těžko se ale dá očekávat dohoda.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.