V brazilské Amazonii se znovu zvýšilo odlesňování

Má se jednat o důsledek vlivu agrární lobby, ilegální kácení a růst některých sektorů komodit. S nástupem Bolsonara se očekává další devastace pralesa.

Odlesňování (deforestace) brazilského Amazonského pralesa se mezi srpnem 2017 a červencem 2018 zvýšilo o celkem 13,7 %, sdělil brazilský Národní ústav pro výzkum území (INPE). Kvůli deforestaci tak Brazílie přišla o celkem 7900 km2 tropického pralesa, což se dle informací Greenpace Brazil rovná ploše milionu fotbalových hřišť nebo pětinásobku rozlohy Londýna.

Příčinou nové vlny odlesňování pralesa je vládní politika, neziskové organizace viní především agrární lobby v brazilském parlamentu. Tato lobby je ohrožením nejen pro tropický les, ale také pro lidi a klima celé planety, říkají. Představitel brazilských Greenpeace Marcio Astrini řekl, že lobby způsobuje deforestaci a spolu s ní ničí přírodní dědictví místních domorodců. Ministr životního prostředí Edson Duarte uvedl, že hlavním problémem je nelegální kácení. Další neziskovka dodává, že vedle nelegální těžby dřeva je to i nárůst konkrétních sektorů komodit. Zaznělo i varování, že politika životního prostředí nového brazilského prezidenta Jaira Bolsonara devastaci brazilského deštného pralesa zrychlí. Bolsonaro řekl, že zruší ochranné zóny pro území, která jsou rezervována pro domorodé komunity a sníží kontrolu i tresty za ekologické zločiny, tedy omezí vše, co pomáhalo snižovat odlesňování Amazonie.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.