Džibutsko jako Casablanca nové studené války

Maličké Džibutsko se snaží plně využít své strategické pozice, která se týká jedné z nejfrekventovanějších námořích cest. Hostí několik vojenských základen mocenských rivalů.

Noviny Asia Times upozorňují na maličkou africkou zemičku Džibutsko. Právě v ní se totiž nachází tolik vojenských základen mocenských rivalů v takové blízkosti jako nikde na světě. Východoafrické Džibuti se stává místem intrik a špionáže ve velkém stylu. Píše Bertil Lintner.

Malé země s omezenými zdroji se mohou stát finančními centry, kde si pochybné banky tykají s firmami, které prchají před mezinárodní regulací.

Ale africké Džibutsko našlo jiné živobytí: hostit vojenské základny.

Džibutsko se snaží plně využít své strategické pozice, která se týká jedné z nejfrekventovanějších námořích cest – Suezu, a poskytuje svou hornatou zemi zahraničním mocnostem. Navíc je tato země relativně klidná, ve srovnání s celým regionem. Stará koloniální mocnost Džibuska, Francie, tu má základnu. Ale kromě ní také Američané, Italové a Japonci. Německo a Španělsko tu mají jednotky na francouzské základně.

A pak přišli Číňané. Jejich první zámořská vojenská základna byla otevřena v roce 2017. Tím se Džibutsko proměnilo v moderní Casablancu, kde se to hemží špiony. Ovšem tedy Bogarta a Bergmanovou tu nenajdeme, i když tu nalezneme frankofonní přístavní město.

Čínská základna je na západ od hlavního města, zatímco ty ostatní jsou blízko mezinárodního letiště na jihu, vzdálenost je menší než deset kilometrů.

Geopolitika je pro Džibutsko lukrativní byznys.  Nájmy jsou zajímavé, například USA platí 63 milionů dolarů ročně, Čína 20 milionů. Italové 2,6 milionů dolarů.

Na americké základně je asi 4000 vojáků a filipínských pracovníků. Čínská základna je blízko nového přístavu a na konci železnice, kterou Čína buduje z pobřeží Džibutska až do etiopského hlavního města. A nedaleko je největší zóna volného obchodu v Africe, kde je každý den možno vidět stovky kamionů. Zóna byla financována Číňany a otevřela tento rok. Má široký rozsah od logistiky po zpracování exportu, finanční podporu a samozřejmě obchod se zbožím. Malá republika je tak rychle stává čínskou bránou do Afriky. Ale to, co vadí Západu, je hlavně ta námořní základna.

Základna může ubytovat 10 000 lidí, a hlavním účelem, tedy podle oficiálních novin China Daily, je podporovat čínské vojenské a mírové mise v Africe. Západní mocnosti své základny zdůvodňují zrovna tak, přidávají i pirátství na pobřeží Somálska.

China Daily ovšem ještě uvedla, že křižovatka Evropy, Asie a Afriky dává dobrý smysl pro umístění základny. Proto je tam Čína – k ochraně svých ekonomických a strategických zájmů.

USA nemají základnu jen v Džibutsko, je tu Katar, a pak tajná základna v Diego Garcia, na atolu, který patří Velké Británii. Čínská základna je tak první výzvou Američanům v Indickém oceánu.

Situování Džibuti, zdroj: Asia Times a Gateway House

Konala se už i cvičení, jednotky čínské armády zjišťovali, jak mohou bojovat v extrémním horku, vlhkosti a slaném prostředí, což je charakteristika Džibuti i dalších zemí. Konalo se také spojené cvičení sil EU proti pirátství právě s Čínou.

Ve skutečnosti ovšem, píše Linther, jsou západní síly čínskou přítomností znepokojeny. USA už vydaly varování, že „dopady budou značné“, kdyby se Čína chtěla zmocnit přístavu, což se přesně nyní děje.

Zdá se čím dál víc, že Džibutisko bude hrát důležitou roli v upevnění Číny jako světové mocnosti, zatím se vláda Džibutsko k tomuto účelu staví příznivě. V zemi dokonce existuje Konfuciovo centrum. Američané se navíc obávají, že Džibuti je jen začátek a že Čína bude svůj vliv šířit dál. Jedná se o vysoce strategické území, africký roh a naproti jihozápadní výběžek Arabského poloostrova.

Došlo už i k incidentům, například Američané obvinili Číňany, že používají vojenské lasery, aby piloti ztratili pozornost. Obě dvě základny se navzájem podezřele sledují. I Japonci se dívají na čínské aktivity s podezřením.

Kam se hrabou intriky v Casablance ve 40. letech, píše Lintner. Blednou ve srovnání s tím, co se nyní děje na maličkém kousku země, kde je špionáž jako doma.

Nikde na planetě nenajdeme tolik vojenských základen, které jsou provozovány rivalitními mocnostmi v takové blízkosti vedle sebe. Blízko znamená, že se může stát cokoliv, když USA a spojenci budou konfrontováni s rostoucí Čínou na počátku toho, co už někteří označují jako novou studenou válku.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.