Švýcarsko připravuje platební kanál pro Írán

Švýcarský návrh se orientuje na humanitární zásobování Íránu a získal i podporu USA.

Švýcarská iniciativa, uvádějí noviny Financial Times, má svolení USA a zároveň je konkurencí podobnému návrhu EU.

Švýcarsko se připravuje zavést platební kanál pro platby z Íránu. Od doby uvalení sankcí na Írán je to poprvé, kdy se někomu podařilo získat výjimku – ta se týká prodeje léků a potravin.

Švýcarsko je tedy součástí humanitárního plánu, zatímco v EU se probírá kontroverzní návrh na vytvoření alternativního finančního mechanismu, který by americké sankce obešel. Právě proto, že se švýcarský návrh orientuje na humanitární zásobování, získal podporu USA, zatímco návrh EU, který se týká obchodu s Íránem, USA vadí.

Švýcarsko je země vhodná jako prostředník mezi USA a Íránem, protože má dlouhodobou tradici neutrality a v kontextu humanitární pomoci má také velmi silný farmaceutický sektor.

USA potvrdily, že jednání se Švýcarskem pokračují a že existují výjimky ze sankcí proti Íránu, které se týkají potravin, zemědělských komodit a také léků a lékařských přístrojů.

V Íránu silně oslabila měna, což se projevilo vysokým nárůstem cen potravin.

Ale ani EU nelení, Federica Mogheriniová se nechala slyšet, že mechanismus plateb s Íránem by měl být hotov do konce roku. Tuto iniciativu vede Francie, Německo a Velká Británie, zatím ji ale provázely politické a finanční problémy. Především nebylo jasné, kdo by hostil tuto „finanční instituci“, protože je tu riziko, že by daná země čelila sankcím USA.

Zatím to vypadá, že největší tíži ponesou Německo a Francie, včetně toho, že instituce budou na jejich území. USA spoléhají na to, že se bude jednat jen o „papírového tygra“, že firmy se této možnosti vyhnou, protože by riskovaly americké sankce.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.