Mezi Ukrajinou a Rakouskem panuje diplomatická krize

Důvodem je odmítnutí akreditace novináři rakouské ÖRF. Ukrajina ho totiž považuje za „agenta Kremlu“.

Rakouský list Kurier informuje o skandálu s akreditací korespondenta ÖRF (rakouská veřejnoprávní televize), za vším je zřejmě kritika Kyjeva vůči rakouské ministryni zahraničí Karin Kneisslové.

Problémy kolem akreditace rakouského korespondenta rozvířily debatu o svobodě médií a tisku, vyostřily se v diplomatickou krizi mezi Ukrajinou a Rakouskem.

Ministryně zahraničí Kneisslová uvedla, že neodůvodněné odmítnutí akreditace je důvod k obavám a vede k tomu, že není možné podávat zprávy z konfliktních oblastí na východě Ukrajiny.

Kneisslová se vyjádřila ostře. Řekla, že neodůvodněným postupem Ukrajina ukazuje, že nechápe význam svobody tisku, což je jedna z hlavních hodnot evropských zemí.

Následně se vlna kritiky z Kyjeva přesunula na samotnou ministryni. Ta prý pro ukrajinské novináře, kteří jsou na Donbase či v Rusku ve vězení, neudělala nic.

Rakouský korespondent si stěžoval na šikanu a problémy s ukrajinskými úřady, jeho akreditace byla následně bez vysvětlení zrušena. Na ukrajinské webové stránce je uveden od října jako „agent Kremlu“. Korespondent ÖRF se obává o svou bezpečnost. To, že se jedná o „agenta Kremlu“, uvedla mluvčí ukrajinské tajné služby SBU. Novinář je prý proruský propagandista a jeho zprávy jsou namířené proti Ukrajině.

Do všeho se už zapojil i ředitel ÖRF, který uvedl, že takové zásahy do novinářské práce nejsou tolerovatelné. Jedná se o profesionálního novináře, který se nedá zastrašit.

Pokračují jednání mezi ukrajinským velvyslancem a ředitelem ÖRF, s ukrajinskými diplomaty se setká v lednu i ministryně Kneisslová.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.