Úřad obchodního zástupce USA: vyjednávat o nových pravidlech WTO je ztráta času

USA budou postupovat unilaterálně, abych ochránily americké pracovníky, zemědělce i podnikatele.

Z Trumpovy administrativy zaznělo, že vyjednávat o nových pravidlech „ke zkrocení Číny“ je ztráta času, informuje Reuters. USA budou postupovat unilaterálně, abych ochránily americké pracovníky, zemědělce i podnikatele.

Výroční zpráva Úřadu obchodního zástupce USA  pro Kongres, která se zaobírá tím, jak Čína dodržuje pravidla WTO, je napsána tak, aby zdůvodnila obchodní válku s Čínou a vynutila si změny v čínském ekonomickém modelu, píše dále Reuters.

Zpráva také odráží americkou frustraci ze Světové obchodní organizace. USA ji obviňují, že není schopná zastavit čínský model netržní politiky. Reuters informuje, že i EU a Japonsko s Kanadou mají problémy s čínskou ekonomickou politikou. Jenže změny ve WTO musejí být schváleny všemi zeměmi (tj. 164 členy).

Zpráva zároveň ani nenaznačuje pokrok v jednáních mezi USA a Čínou. Blíží se přitom lhůta 2. března, kterou USA stanovily pro sjednání dohody. USA chtějí, aby Čína vynucovala ochranu duševního vlastnictví, ukončila kybernetické krádeže obchodních tajemství, zastavila nucené transfery technologií a omezila vládní průmyslové dotace.

Trump už uvedl, že se chce setkat s čínským prezidentem, ale zpráva ukazuje, že mezi zeměmi jsou obrovské rozdíly. Čína prý pomáhá domácím firmám na úkor zahraničních. Navíc je konstatováno, že Čína je zásadní problém pro WTO a multilaterální obchodní systém.

Čína má odpovědnost a musí dodržovat existující pravidla, píše se ve zprávě Úřadu. USA budou Čínu nutit, aby změnila svůj přístup k obchodu a ekonomice a dokud se tak nestane, budou postupovat tak, aby náklady nesla Čína, ne USA.

Na závěr zpráva tvrdí, že Čína udržuje netržní ekonomické struktury, je vedena státem a má merkantilistický přístup k obchodu.

Ilustrační foto: Autor – The White House from Washington, DC – Meeting Between the United States and China on Trade, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=76226147

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.