Orbán chce navýšit porodnost

Maďarský premiér Viktor Orbán se snaží povzbudit porodnost v situaci nedostatku pracovní síly.

Rodiny s více dětmi by neplatily daně, informují Financial Times o nové demografické politice v Maďarsku.

Viktor Orbán se snaží povzbudit porodnost v situaci nedostatku pracovní síly. Slibuje ženám, které budou mít čtyři a více dětí, že nebudou doživotně platit žádné daně z příjmu.

Orbán si ve svém projevu stěžoval, že na Západě se rodí stále méně dětí. Západ tvrdí, že řešením je imigrace, ale Orbán chce maďarské děti.

Daňové schéma zahrnuje celou řadu investic, od investic do zdravotnictví, přes půjčky pro novomanžele, (které bude možné zcela odepsat, když bude mít pár dvě a více dětí), zdroje pro nákup rodinného auta po navýšení kapacit zařízení pro děti. Vláda slibuje i pomoc s hypotékou, narodí-li se dítě, uvažuje se o tom, že „na mateřskou“ budou moci jít prarodiče.

Maďarský premiér sám má 5 dětí, ale neuvedl přesně, jak budou všechna tato opatření financována.

Orbán využil projevu i k připomenutí blížících se voleb do Evropského parlamentu a Evropskou komisi si podal za její pro-imigrantskou politiku. Migrace podle něj skrývá nebezpečí, že dojde k namíšení populace, kde křesťané nakonec budou tvořit menšinu.

Maďarsko má velmi nízkou míru porodnosti, upozorňují FT, podobně jako Slovensko či Chorvatsko, mnoho vzdělaných pracovníků odešlo kvůli vyšším mzdám na západ. Podle OSN jsou země, jimž se rapidně zmenšuje populace, zejména ve východní Evropě.

I jiné země se snaží zvýšit porodnost. Například polská strana Právo a spravedlnost zavedla podporu pro druhé a každé další dítě ve výši asi 500 zlotých a Srbsko založilo speciální fond pro podporu rodin s třemi a více dětmi.

Ilustrační foto: Autor – European People’s Party – EPP Malta Congress 2017 ; 29 March, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=71677394

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.