Němci postaví terminály na zkapalnělý zemní plyn. USA to vítají

Terminály na zkapalnělý plyn mají snížit závislost na ruském plynu, kterou USA dlouhodobě kritizují.

USA se radují, že terminály sníží závislost na ruském plynu, informují Financial Times

Německé rozhodnutí postavit alespoň dva terminály na LNG bylo přivítáno americkou stranou jako krok, který americkému plynu otevře bránu na evropský trh. USA permanentně kritizují plynovod Severní proud II, tvrdí, že povede k posílení závislosti na Rusku. Tvrdí také, že cokoliv, co navýší diverzifikaci dodávek plynu, je dobré, ale že rozhodně nemíní upustit od svých výtek vůči Severnímu proudu II.

Na konferenci, kde se sešli němečtí a američtí zástupci energetiky, ministr Peter Altmaier upřesnil, že terminály budou vybudovány ze státních dotací.

Plynovod Severní proud II se postupně stal zdrojem velkého napětí mezi Německem a USA, kdy americký velvyslanec v Německu dokonce varoval, že by na projekt mohly být uvaleny americké sankce. Trump prohlásil, že kvůli plynovodu je Německo „zajatcem“ Ruska.

Americký zástupce pro energetiku nadále tvrdí, že všechny firmy zapojené do projektu Severní proud II, jsou pod hrozbou amerických sankcí, tedy i firmy jako OMV či Royal Dutch Shell.

Německo se snaží brzdit americký tlak tím, že chce získat záruky od ruského prezidenta, že plynová větev přes Ukrajinu bude nadále pokračovat. Dalším krokem jsou právě ony terminály na LNG.

Experti ovšem říkají, že poptávka po americkém plynu bude malá, protože LNG je podstatně dražší než ruský plyn. Americký zástupce pro energetiku ale tvrdí, že se budují nové terminály a díky tomu bude cena jistě klesat.

Přivítal také rozhodnutí EU zpřísnit pravidla pro projekt Severní proud II, která zahrnují tzv. „unbudling“, neboli rozhodnutí o oddělení vlastnictví dodavatele plynu od vlastníka plynovodu. Nicméně je to prý Německo, kdo má nakonec rozhodnout, jak tato pravidla bude aplikovat.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.