Krach summitu Trump-Kim. Obě strany měly moc vysoká očekávání

USA a Severní Korea od nového jednání na summitu v Hanoji zřejmě čekaly příliš.

Zdá se, že obě strany jednání summitu mezi USA a Severní Koreou byly příliš ambiciózní, napsal pro Asia Times Andrew Salmon přímo v Hanoji.  Prezident Trump se po skončení summitu nechal slyšet, že věci „raději řeší správně než rychle“.

Co se tedy pokazilo, ptá se Salmon. Obě strany jednání zřejmě čekaly od summitu příliš. Podle Trumpova i Pompeova vyjádření po skončení summitu požadovala severokorejská strana zrušení všech sankcí, zatímco americká si přála celkové jaderné odzbrojení Severní Koreje. Trump také naznačil, že mu nestačil návrh denuklearizace, který Pchjongjang nabídnul v rámci jednání.

Kim přitom navrhoval uzavření jaderného centra v oblasti Jongbjon už minulý rok v říjnu, v době svého třetího summitu s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Toto centrum je sice hlavním jaderným zařízením v zemi, ale není jediným místem, kde se obohacuje uran, navíc není známo, kde jinde má země uloženy jaderné hlavice. Jak naznačil ministr zahraničí Pompeo, čtvrteční rozhovory se nedokázaly vyrovnat právě s tím, že existují i jiná zařízení a hlavice.

Prezident USA dal najevo, že další summit zatím není v plánu. Sdělil, že si bude telefonovat s jihokorejským prezidentem Munem a s japonským premiérem Šinzó Abem.

Překvapivé vyústění summitu kontrastovalo s pozitivní energií, která byla patrná mezi Trumpem a Kimem, píše dále Salmon. I přes krach jednání Trump na tiskové konferenci Kima chválil, prohlásil o něm, že je to „quite a guy, quite a character“, přestože „jsme spolu hovořili asi nejtvrdším jazykem v dějinách diplomacie, vycházíme spolu velmi přátelsky“, připomněl slovní válku z roku 2017. Trump dále prohlásil, že mu Kim slíbil, že bude i nadále dodržovat moratorium na jaderné zkoušky.

K samotnému ukončení summitu Trump sdělil, že se jednalo o přátelský způsob ukončení jednání, ne demonstrativní odchod. Oba si na rozloučenou potřásli rukou.

Salmon píše, že pro Trumpa je charakteristické, že obvinil předchozí administrativy, že desetiletí trvající problém neřešily, podle Trumpa ho měly řešit už dávno.

Také analytici jsou toho názoru, že očekávání ze summitu byla příliš vysoká, což nakonec vedlo ke krachu. Překvapivé bylo, že k tomuto problému došlo už během summitu, ne po jeho skončení. Nad procesem jaderného odzbrojení teď visí otazník. Autor životopisu Kim Čong-una Sebastian Falletti to shrnul konstatováním, že se věc dostala znovu na začátek.

Mnozí odborníci byli výsledkem summitu překvapeni a zklamáni. Jak zdůraznil Georgij Toloraja z Ruské akademie věd, zatím je známa jenom americká verze problému, ne ta severokorejská. Nyní budou odborníci pečlivě sledovat, co se objeví ve státních médiích v Severní Koreji. Vývoj je zklamáním hlavně pro jihokorejského prezidenta Mun Če-ina, který hledal způsoby spolupráce se severokorejským sousedem, jeho snaha o ekonomickou kooperaci je stále blokována sankcemi. Prezidentský palác v Soulu už oznámil, že jde o politováníhodný vývoj. Soul doufá v pokračování dialogu.

Podle Akira Kawasakiho z mezinárodní kampaně proti jaderným zbraním je klíčem k řešení další jednání a hlavně trpělivost. Severní Korea stále není podle Kawasakiho připravena na ústupky, takže nastane stav naprosté nejistoty, kdy bude třeba strategické trpělivosti. Je to ale lepší než pokračování testů a vojenských akcí.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.