Trumpův diplomatický Vietnam

Mohlo to dopadnout hůře. To, že nedošlo k závěrečné ceremonii, ukazuje na slabost Trumpovy diplomacie.

Edward Luce pro Financial Times bleskurychle reaguje na kolaps summitu ve Vietnamu.

Asi to nejlepší, co plyne z nepovedeného summitu v Hanoji je, že svět alespoň nebude více nebezpečný, začíná Luce. Kim si nechá své jaderné zbraně a USA si nechají své ekonomické sankce.

Mohlo to dopadnout hůře, píše pragmaticky Luce. Ale to, že nedošlo k závěrečné ceremonii, ukazuje na slabost Trumpovy diplomacie. Lídři nesvolávají takovéto summity, aby nechali velká rozhodnutí na poslední minuty jednání, většina práce se musí udělat předem. Jenže pečlivé pěstování diplomacie není nic pro Trumpa. On je ten „nadčlověk“, který dokáže „z fleku“ udělat dohody, o kterých se jiným ani nesnilo, ironicky píše Luce. A výsledkem je, že z Hanoje nenese nic.

Tlak je na straně Trumpa. Třeba bude souhlasit s třetím summitem, protože investoval příliš mnoho, než aby jen tak odešel. Korea měla být zlomem, symbolem jeho diplomacie, protože všechno ostatní, co zatím udělal, bylo rušení dohod, od Pařížské, po íránskou až k dohodě INF.

Může ale Trump realisticky viděno něčeho dosáhnout?

Kim v minulém roce navštívil hned čtyřikrát Čínu. Korea si tím potvrdila, že je zemí s jadernými zbraněmi, která je akceptována světovou velmocí, Čínou.

Kim ani v Hanoji nemusel moc „platit“, Trump o lidských právech nehovořil. Dalším jeho malým vítězstvím bylo, že Trump slíbil, že nebude pokračovat v drahých společných vojenských cvičeních s Jižní Koreou.

Pokud chce Trump učinit svět opravdu bezpečnějším, pak by měl věnovat pozornost velice nebezpečné situaci mezi Indií a Pákistánem. Jenže Trump dnes nemá diplomaty, kteří by mohli ke zklidnění situace přispět. V Pákistánu není trvalý velvyslanec, USA nemají žádného vysokého představitele pro jižní Asii ani stálého velvyslance v OSN. Diplomacii je potřeba opečovávat.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.