Členské země EU zablokují seznam zemí, které perou špinavé peníze

Proti návrhu seznamu lobbovaly Spojené státy i Saúdská Arábie. Členské státy mají výhrady vůči metodě vzniku seznamu.

Vlády členských zemí EU chtějí zablokovat seznam zemí, které umožňují praní špinavých peněz, který připravila Evropská komise, napsal politický web POLITICO. Věc představuje problém pro eurokomisařku pro spravedlnost Věru Jourovou. Zdá se, že poté, co všech 28 členských zemí vyjádřilo znepokojení, bude návrh seznamu zablokován. Uvedly to tři nezávislé diplomatické zdroje v EU.

Evropská komise navrhla seznam 23 zemí, které jsou laxní ohledně praní špinavých peněz. Patří sem například Saúdská Arábie, Panama, některá americká teritoria jako jsou Panenské ostrovy. List potřebuje podporu Evropského parlamentu a Rady EU k tomu, aby byl platný. V rámci toho dochází k zákulisnímu lobbování ze strany USA a také Saúdské Arábie.

Na konci minulého týdne tak došlo k zablokování návrhu a toto rozhodnutí bude formálně potvrzeno ve středu, ve čtvrtek by pak odmítnutí měli podepsat ministři vnitra členských zemí.

Mluvčí Evropské komise už sdělila, že Komise situaci zhodnotí až příští týden, kdy padne konečné rozhodnutí. Ovšem to, že členské země odmítly tento seznam, ukazuje na diplomatickou citlivost celé iniciativy. Důvodem pro to je skutečnost, že by seznam měl reálné dopady pro evropské banky a jejich transakce se zeměmi na seznamu.

Americké ministerstvo financí ale iniciativu hned kritizovalo jako „chybnou“ a řeklo, že americké finanční instituce nebudou brát v potaz seznam Evropské komise.

Ze členských zemí zase zazněly výtky vůči tomu, jak proběhl proces výběru zemí na černém listu. Země na seznamu prý nedostaly možnost a čas na svoje zahrnutí do seznamu reagovat či ho zpochybnit.

Ovšem z Evropské komise zaznělo, že celý seznam vznikal v kooperaci s členskými státy, se kterými se také diskutovala metodologie práce na seznamu.

Zablokování je špatnou zprávou pro eurokomisařku Jourovou a také pro Evropský parlament, který takový seznam od Jourové požadoval. Jourová na tento požadavek reagovala a zdá se, že to bylo k ničemu.

Poslanci EP z různých zemí EU poslali dopis, který odmítl, aby se proces označení rizikových zemí stal prostorem politických zásahů. 29 europoslanců také napsalo, že se jim nelíbila skutečnost, že Velká Británie lobbovala ve prospěch Saúdské Arábie, což Londýn hned odmítl. Mluvčí britské vlády tvrdil, že Británie je jednou z hlavních zemí, která bojuje proti praní špinavých peněz a má jen výhrady vůči metodologii určení zemí na černém seznamu EK.

POLITICO dostal k dispozici dopis saúdského krále Salmána, který si stěžoval na to, že seznam poškozuje reputaci země a vytvoří problémy v obchodování a investicích. Král také volal po tom, aby reprezentanti členských zemí podpořili pozici Saúdské Arábie.


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.