Severní Irsko: vážné obavy z Brexitu bez dohody

Severní Irsko Brexitem bez dohody riskuje, píší Financial Times. Místní samospráva usoudila, že hrozí nárůst nezaměstnanosti, problémy se zásobováním potravinami a roste i hrozba nepokojů.

Toto vyhodnocení dopadů Brexitu bez dohody na Severní Irsko může mít vážný vliv na rozhodování irské strany DUP, která je pro Mayovou klíčová.

Dají se očekávat i dlouhodobé dopady na společnost, zejména v otázce hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou. Právě Severní Irsko by Brexit bez dohody „odneslo“ nejvíce. Na Brexit bez dohody se připravuje i místní policie, protože se obává značných nepokojů v určitých komunitách.

Očekává se, že právě tato rizika budou důvodem, že severoirská DUP nakonec 12. března návrh Mayové podpoří. DUP v posledních dnech zmírnil kritiku tzv. záruky pro Severní Irsko, která má za každou cenu zabránit tvrdé hranici na ostrově.

Zpráva, kterou citují FT, také uvádí, že právě severoirské firmy nejsou na Brexit bez dohody připraveny a že největší riziko nesou firmy potravinářské. Intenzita obchodu s Irskou republikou je značná, zavedení tvrdé hranice by mělo zásadní dopady.

Zpráva se zejména obává kumulativních efektů – nemožnost připravit se na Brexit bez dohody, dopad cel z EU a změny regulativního prostředí pro export mohou vést i k tomu, že řada firem ze Severního Irska odejde, což by mělo za následek vysokou nezaměstnanost.

Celkový nedostatek potravin nehrozí, spíše nedostatek určitých statků v oblasti čerstvých potravin. Jak zpráva zdůrazňuje, je nemožné najít cestu, jak dopad na Severní Irsko v případě Brexitu bez dohody zmírnit.

Bude také potřeba dosáhnout dohody o jednotném trhu s elektřinou, protože i zde je Severní Irsko silně propojeno s Irskou republikou.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.