Trump se s Putinem nespiknul. Americká média teď čelí kritice za „Russiagate“

Muellerova zpráva vyloučila volební spiknutí Donalda Trumpa s ruskou vládou, což vyvolalo vlnu kritiky vůči americkým médiím.

Americká média čelí kritice poté, co Robert Mueller ve své zprávě došel k závěru, že během kampaně v roce 2016 nikdo ze štábu Donalda Trumpa nekonspiroval s Ruskem, píše pro The Hill Jonathan Easley.

Během posledních dvou let se média zaměřovala na to, zda prezident Trump a jeho nebližší spolupracovníci spolupracovali nelegálně s Ruskem, aby „ukradli“ volby. Spekulovalo se o tom, že Trumpovi a dalším hrozí dokonce tresty, nakonec ale Muellerova zpráva dospěla k závěru, že žádné důkazy o takové konspiraci neexistují.

Bývalý diplomat, který v minulosti působil v Moskvě, dění komentoval slovy, že média by se měla zamyslet nad způsobem, kterým přispěla k protiruské hysterii. Základní obvinění Donalda Trumpa, tedy že je prezidentem, protože spolupracoval s Moskvou, se nepotvrdilo.

Konzervativci v USA už se do kritiky médií pustili. Vedení Trumpovy kampaně poslalo televizním producentům memo, ve kterém požaduje, aby hosté, kteří v minulosti tvrdili, že mají o spiknutí s Ruskem důkazy, byli konfrontováni s výsledkem šetření.

Úspěch slaví i levice, například komentátor novin The Intercept Glenn Greenwald má důvod k zadostiučinění. Tvrdí, že ho za odmítání konspirace mezi Trumpem a Ruskem „zakázali“ na CNN a na MSNB.

Nositel Pulitzerovy ceny, novinář Seymour Hersh, přirovnal způsob, jakým média sledovala případ s Ruskem, k období před začátkem války v Iráku, kdy nekriticky přijímala tvrzení americké vlády, že Saddám Husajn vlastní zbraně hromadného ničení.

Jiné hlasy v USA ale média obhajují a upozorňují, že Mueller z případu postupně vyloučil řadu významných figur z Trumpova okolí. Vedle toho celé Muellerovo vyšetřování vyústilo do dalších nových případů, které jsou pro prezidenta přímou legální hrozbou. Jedním z nich je pochybnost, zda se prezident nedopustil bránění spravedlnosti.

Kritici ovšem upozorňují na něco jiného. Analytik Ian Bremmer říká, že tisk se choval odpovědně hlavně ve vztahu ke svým vlastníkům a akcionářům, tedy jako byznys, který zvyšuje své zisky. Ovšem neodpovědně se chová vůči veřejnosti, jejímu informování a vzdělávání. „Vydělávají peníze na pobavení nebo rozčílení veřejnosti, ne na tom, že budou oponovat víře, přesvědčení či předsudkům veřejného mínění.

V uplynulých dvou letech média v USA masivně investovala do vlastního vyšetřování případu, exkluzivní obsah často vydávala za důkaz o zločinech. Vytvořila mentalitu stáda a zlehčovala novinářské standardy, tvrdí nyní kritici.

Americká média se případu věnovala i v posledních dnech před zveřejněním zprávy z vyšetřování. Například se objevila zpráva, že existuje důkaz, že prezident Trump donutil jednoho ze svědků případu lhát, kterou pak musel vyšetřovatel případu Mueller dementovat. Případ doprovázely komentáře a prosáklé informace od nejrůznějších zdrojů, což zase jen posilovalo dojem, že Trump se konspiračně spojil s Vladimirem Putinem. Byly zveřejňovány i předpovědi bývalých úředníků. Například John Brennan, bývalý šéf CIA, před zveřejněním zprávy tvrdil, že Mueller obviní několik členů Trumpovy rodiny.

Celá aféra a její zpracování americkými médii bude mít vliv na následující volební kampaň Donalda Trumpa. Prezident a jeho spojenci budou tisk dál kritizovat jako lživý, zaujatý a nepřátelský.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.