Bývalý předseda rakouských lidovců: Jsme na začátku třetí světové války

EU už není mírový projekt. Ve skutečnosti jsme, jen na jiné úrovni, na prahu třetí světové války, řekl v nedávném rozhovoru bývalý šéf rakouských lidovců Erhard Busek.

Rakouský Kurier vedl rozhovor s Erhardem Busekem, bývalým předsedou rakouských lidovců.

Busek vzpomíná na dramatické vyjednávání o členství Rakouska v EU (pozn. redakce: Rakousko vstoupilo do EU v roce 1995). Velké spory nastaly ohledně zemědělství, právě zemědělci byli masivně proti vstupu do EU, připomíná Kurier. Těžké to měl i kancléř Franz Vranitzky ze sociální demokracie, protože proti vstupu do EU byly i odbory.

Busek vzpomíná, že přesto tehdy v hlasování jasně zvítězil názor „přidat se“ k EU. Myslí si, že by to tak dopadlo i dnes, i když výsledek by byl zřejmě těsný. Busek ale nedokáže předpovídat, jak se bude EU vyvíjet dál. Zásadní problém vidí v tom, že země východu „nebyly dostatečně vtaženy“ a zd,ůrazňuje přístup Wolfganga Sobotky (ÖVP), nového předsedy Národní rady, který se intenzivně zaobírá střední a východní Evropou. Busek také říká, že si člověk může myslet o Viktoru Orbánovi ledacos, ale vztahy s ním je nutné i nadále pěstovat. V Polsku je to podle něj horší, tam zhoubně působí fundamentalistický katolicismus.

Busek předpokládá, že kvůli posílení pravicových sil vznikne v evropských volbách „trojkoalice“ skládající se z lidovců, sociálních demokratů a liberálů a ti už si udrží většinu. Je potřeba si uvědomovat, říká lidovec Busek, že Evropané tvoří jen 7 % světové populace. A brzy to budou nejspíš jen čtyři procenta. Je potřeba mít víc Evropy, ne méně. Další zásadní otázka je, kam až vlastně Evropa sahá. Busek se domnívá, že je potřeba hledat cestu k Rusku. I Putin musí chápat, že v Sýrii sice posílil svůj vliv, ale na věky to nevydrží. Nejde ani tak o otázku členství Ruska v EU (Kurier tvrdí, že se jedná o utopii), ale o to, jak říká Busek, hledat a formulovat s Ruskem společné zájmy. Busek tvrdí, že je potřeba se osvobodit od strategie NATO a nepodléhat zájmům Američanů. Rusko má jasný zájem hospodářsky posílit. Němci to chápou, ale i všichni ostatní v EU mohou pomocí hospodářské spolupráce přispět k přiblížení.

Kurier se v rozhovoru ptal i na možné členství Turecka. Busek tvrdí, že Turecko drží tři miliony uprchlíků jako výhrůžku. Kdyby je „uvolnilo“, pak nás Bůh ochraňuj, říká. Ale nikdo v Turecku už nevěří tomu, že se vztahy s EU nějak změní, nemluvě o tom, že Turecko je na cestě k diktatuře. Busek si proto myslí, že je potřeba hledat vazby na síly, které v Turecku uvažují jinak.

Busek se nakonec vyjadřuje ke společné politice EU. Domnívá se, že vize jednoho ministra financí je mrtvá. Společná témata mohou fungovat jen tam, kde se objevuje slovo „válka“ – válka proti pašerákům, boj proti kriminalitě. Busek navíc říká, že je potřeba říci na rovinou a se vší brutalitou: ve skutečnosti jsme na prahu třetí světové války. Jen na jiné úrovni. Není to jen ekonomická válka, je to komunikační válka. A jde o to, kdo hraje jakou roli v globalizaci. V tomto ohledu jsou občané chytřejší než politici. S argumentem, že EU je mírový projekt, už neprorazíte. Protože lidé cítí, že jsme de facto ve stavu války, dodal Busek.


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – Franz Johann Morgenbesser from Vienna, Austria – IMG_4485, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=58366737

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.