Indie má protisatelitní zbraň a prostředky pro válku ve vesmíru

Indie úspěšně otestovala zbraň, která dovede zničit nepřátelské satelity na orbitě Země.

Indie otestovala protisatelitní zbraň, která dovedla zničit objekt na orbitě země, informovala Al Jazeera. Tento typ zbraně umožní zaútočit na satelity potencionálního nepřítele – dovede je oslepit nebo zcela narušit komunikaci. Vedle toho ale přináší technologii, která se dá využít k sestřelení balistické rakety.

V minulosti to byly Spojené státy, které v roce 1959 otestovaly první protisatelitní zbraně. To bylo ale v době, kdy byly satelity velmi vzácné. Také SSSR provedl podobný typ testu. V 60. a v 70. letech Sověti vyvinuli zbraň, která byla schopná dosáhnout orbitu a odsud zničit nepřátelský satelit.

Další testy provedly znovu Spojené státy v roce 1985 a v souvislosti s testováním AMG-135, vystřelené ze stíhaček F-15. Došlo ke zničení amerického satelitu Solwind P78-1. Od té doby, až do roku 2007 k podobným testům nedošlo.

V roce 2007 k nim ale přistoupila Čína, která protisatelitní zbraň otestovala, a přitom způsobila největší orbitální mrak odpadu, která činil na 3000 různých kousků. Tento odpad z testů podobných raket ale může způsobit problémy pro jiné satelity na orbitě země. Malé objekty se pohybují ve vesmíru rychlostí, která několikrát přesahuje rychlost vystřelení patrony z pušky.

Poslední indický test byl proveden tak, že k vzniku takového množství smetí nedošlo, ujistila indická strana. Americké strategické velení, které monitoruje odpad na orbitu země, věc nekomentovalo.

Možnost zničit nepřítelův satelit a tím také jeho zpravodajství a komunikace se považuje za rozvinutou schopnost. V důsledku testů se Indie stává teoreticky rizikem pro satelity jiných zemích. Například sousední Pákistán má na orbitu hned několik satelitů. Jako ohrožení by mohla ovšem novou schopnost Indie vidět Čína, která jen v roce 2018 vyslala na orbit země desítky svých satelitů.

Analytik pro bezpečnost Ajay Lele k tomu řekl, že Indie k testům přistoupila, protože Čína má tuto schopnost od roku 2007. Indický test měl být signálem pro celý subkontinent o tom, že Indie má nyní prostředky pro válku ve vesmíru.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.