V EU se zakáží některé plastové výroby na jedno použití

K roku 2021 má skončit využívání jednorázových plastů, z nichž mnohé zamořovaly evropské mořské pláže.

Evropský parlament zakázal od roku 2021 na území EU využívat jednorázové plastové výrobky, jako jsou brčka, vidličky a nože nebo vatové tyčinky, informuje Reuters. Celkem se jedná o 10 typů plastových výrobků na jedno použití, mnohé z nich jsou k nalezení jako odhozený odpad na evropských mořských plážích.

Nové omezení je reakcí na stále častější zprávy o plastovém zamoření oceánů a jeho dopadů na mořskou faunu. Odpad v moři jsou z 85 % plasty.

Každá členská země si může zvolit vlastní metodu redukce využití jednorázových plastů v případě balení pro jídla s sebou nebo pro rozlívané nápoje. K roku 2029 budou také muset sbírat a recyklovat minimálně 90 % lahví od nápojů, rozhodl dále Evropský parlament.

Konečně budou muset tabákové společnosti uhradit náklady na veřejný úklid cigaretových špačků, které představují druhý největší plastový odhazovaný odpad v EU.

Enviromentální aktivisté z Greenpeace kritizovali nedostatek jasných cílů pro země EU ohledně redukce určitého typu plastů. Celkově ale přijaté omezení uvítala.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.