Brusel si chce podat Polsko a Rumunsko

Evropská komise chce přísnější opatření kvůli “rostoucí autokracii” v těchto zemích.

Brusel má obavu o vládu práva v Polsku a Rumunsku. Chce proti oběma zemím postupovat tvrději. Viceprezident Evropské komise Frans Timmermans, uvedl, že proti Polsku bude spuštěna další sankční akce kvůli změnám v soudnictví. Také vyslal varování vůči Rumunsku a jeho korupčním kauzám.

Timmermans uvedl, že problém vlády práva je rozšířený a že problém v jedné zemi je problémem pro všechny. Vidí všude šířící se autokracii.

Komise již zahájila právní kroky proti Polsku, neboť došla k názoru, že polská strana Právo a spravedlnost se snaží podrobit soudnictví politické kontrole. Polsko krok interpretuje jako politickou kampaň. Timmermans je kandidátem socialistické frakce na budoucího předsedu Komise.

Polsko je spolu s Maďarskem už také vyšetřováno v rámci „článku 7“. Tento proces by mohl skončit i tím, že oběma zemím budou odebrána hlasovací práva. Jenže Polsko a Maďarsko se vzájemně při hlasování podrží.

Timmermans vyzval k rázné akci, pokud Bukurešť změní zákony tak, aby usvědčení z korupce měli „vyčištěné rejstříky“. Jde především o Liviu Dragnea, který vede sociální demokraty. Je to významný politik, i když aktuálně nemůže být premiér, protože byl usvědčen z volebního podvodu. Paradoxem je, že je to právě Rumunsko, které je aktuálně předsednickou zemí EU.

Rumunská vláda vyjádřila nad Timmermansovými kroky překvapení, ministr spravedlnosti řekl, že EU se vměšuje do právních záležitostí země.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.