V Německu probíhá debata o vyvlastnění

Důvodem je krizová situace v bydlení, proti které probíhaly o víkendu v Berlíně protesty.

Německá zpravodajská platforma Tagesschau přibližuje debatu o vyvlastnění velkých bytových firem v současném Německu. Šéf Zelených si to představit dokáže, ale CSU hovoří o socialismu.

V Německu běží žhavá debata o vyvlastnění. A názory jsou opravdu velice rozdílné. Šéf Zelených Robert Habeck se domnívá, že v nouzi to možné je. Bavorský premiér Markus Söder ale situaci „vidí rudě“ a hovoří o socialistických idejích.

Habeck má prý heslo „vyvlastnit místo stavět“, čímž vytvoří jen nové sociální nerovnosti a naruší sociální smír. Ideologie zde prý nepomůže.

Celou debatu rozproudily protesty v Berlíně, v nichž zaznívá požadavek, aby tisíce bytů byly vyvlastněny a zespolečenštěny. Organizátoři protestů se odvolávají na článek 15 základního zákona.

Šéf Zelených, který předběžně souhlasí, říká, že není možné, aby vyvlastnění smělo být používáno v případě stavby dálnic, ale v bytové nouzi ne.

Zástupce CDU a její odborník na bydlení říká, že tímto se bytový problém nevyřeší, je prostě potřeba víc stavět. Je potřeba urychlit povolovací řízení a dbát na to, aby ceny staveb nestoupaly.

SPD se nevyjádřila jednoznačně. Jeden ze zástupců frakce v Bundestagu uvedl, že „není možné nechat se svést na scestí iracionálními řešeními typu vyvlastnění“, neboť tím žádné nové byty nevzniknou. Komunity musejí samy stavět, takže je třeba ponechat půdu ve veřejných rukou.

Předsedkyně sociálních demokratů Andrea Nahlesová je také proti, ovšem její zástupce je návrhu na vyvlastnění spíše nakloněn. V nouzi je potřeba omezit tržní radikalismus, říká její stranický kolega z SPD Ralf Stegner.

Svaz měst a obcí vydal varování. Takovou diskusí se prý znejišťují investoři. Představa, že vyvlastnění bytů držených velkými bytovými koncerny může zmírnit bytovou nouzi, je prý zcela mylná.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.